- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Pripreme za vanrednu situaciju: Evropa razmatra opcije za slučaj prekida isporuka gasa iz Rusije

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2022
Pratite nas
Nemačka je aktivirala sistem za rano upozoravanje na vanrednu situaciju u slučaju prekida isporuka gasa iz Rusije, saopštio je ministar ekonomije Robert Habek.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Da bismo bili spremni za tu situaciju danas sam aktivirao prvi stepen sistema ranog upozoravanja … to je prvi od tri moguća nivoa. Radi se o praćenju situacije“, rekao je Habek.

U Ministarstvu će biti formiran krizni štab.

O plaćanju energenata u rubljama

Habek je povodom zahteva Rusije da se energenti ubuduće plaćaju u rubljama ponovio da Nemačka "neće prihvatiti nikakvo kršenje ugovora privatnih kompanija".
"Zadovoljan sam što i kompanije imaju isto mišljenje", dodao je on.

Pariz razmatra sve scenarije

Francuska je predvidela sve scenarije u slučaju da Rusija obustavi isporuke gasa Evropi, rekao je ministar ekonomije Bruno le Mer.
Prema njegovim rečima, takav scenario bi bi katastrofa, ali se razmatra.
Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin naložio Centralnoj banci, „Gaspromu“ i vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima. Plaćanje gasa u rubljama treba da počne od 1. aprila.

Grčka: Vanredna sednica antikrizne grupe

Grčki ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas sazvao je za sutra vanrednu sednicu antikrizne grupe na kojem će se razmatrati zahtev Rusije da se gas plaća u rubljama i alternativni scenariji za snabdevanje zemlje gasom u slučaju prekida isporuka iz Rusije.

Austrija ima plan

Austrija ima plan za slučaj prekida isporuka gasa iz Rusije, rekao je ministar finansija Magnus Bruner.
„Naravno, postoji plan za slučaj vanredne situacije, na više nivoa. S druge strane, već smo postigli dogovor o strateškom popunjavanju zaliha, to je već odobrio donji dom parlamenta “, rekao je on.
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
RUSIJA
Nemačkoj preti slom zbog rublje: Potpuni krah privrede već u junu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala