- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nemačkoj preti slom zbog rublje: Potpuni krah privrede već u junu?

© AFP 2023 / PATRICK PLEULOlaf Šolc
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nasTelegramOdyssey
Zemlje G7 nisu u istoj poziciji, a Nemačka, kao centralna privreda Evrope, sasvim sigurno ide u potpuni slom ukoliko i dalje budu insistirali na tome da neće kupovati ruske energente u rubljama i da će zamenu naći na drugom mestu, kaže advokat i konsultant Branko Pavlović.
Komentarišući izjavu nemačkog ministra energetike Petera Altmajera da „zemlje G7 odbijaju zahtev Rusije da plaćaju uvoz ruskih energenata u rubljama” i da su „spremne za sve scenarije“, kao i poruku italijanskog premijera Marija Dragija da bi „svaki zahtev Rusije da dobije plaćanje u rubljama za izvoz gasa predstavljao kršenje ugovora”, Pavlović kaže da treba imati na umu da je pozicija zemalja G7 vrlo različita.
Tako Amerika, Kanada i Velika Britanija neće, prema njegovom mišljenju, imati problema ukoliko prestane isporuka ruskih energenata, dok će Francuska imati, ali opet bitno manje od Nemačke i Italije, država koje će ovakav razvoj događaja uvesti u ogroman problem.

Nemačkoj privredi preti potpuni slom

„Činjenica je da Nemačka 61% svojih gasnih potreba dobija iz Rusije. Ukoliko uspeju da do 2026. godine naprave, kako planiraju, dva terminala za prijem tečnog naftnog gasa, pošto nemaju nijedan u ovom trenutku, ta dva terminala mogla bi da zamene svega deset posto gasa koji inače dobijaju iz Rusije. U tom smislu je izjava da su oni spremni na sve scenarije i ako dođe do prekida isporuke toliko izvan racionalnih okvira da ju je nemoguće komentarisati”, kategoričan je Pavlović.
Zato, kaže, ne deli optimizam nemačkog ministra, naprotiv:

„Ukoliko zaista budu insistirali na tome da neće uzimati ruske energente ja vidim potpuni krah nemačke privrede negde u junu mesecu. Naravno, oni će moći još neko vreme da troše svoje rezerve, a sama Rusija je ostavila još par dana da se dogovore kako će nadalje, ali recimo da u junu nemačka privreda praktično staje jer ta energija ne može ničim da se supstituiše, ne može da stigne ni od kuda, ne sada, nego uopšte”, ukazuje analitičar.

Rusija ne krši energetske ugovore

Prema njegovim rečima, nema govora o tome da Rusija krši postojeće ugovore ponudom da se njeni energenti plaćaju rubljama. Upravo suprotno.
„Kada zapadne države kažu da će protivpravno zapleniti imovinu Centralne banke Rusije, onda naravno da je svako ovlašćen da kaže - ja uopšte ne verujem u vaš monetarni sistem. Za nas pravnike je to nova okolnost koja nije postojala u vreme zaključenja ugovora, a koja čini održavanje tog ugovora na snazi besmislenim. To se na latinskom zove „rebus sic stantibus” i postoji u svim obligaciono-pravnim sistemima u svetu. Dakle, Rusija je u pravu kada kaže „možete da plaćate u rubljama” i to je pokušaj Rusije da se ugovor održi na snazi”, pojašnjava Pavlović.
To, kako dodaje, nije kršenje ugovora, već je reč o tome da je nastupila nova okolnost, a ruska strana nudi mogućnost da se plaćanjem u rubljama ugovor održi na snazi.
Zemlje G7 imaju pravo da kažu da ne žele da plaćaju u rubljama, ali je pravna posledica takve odluke raskid ugovora. Ugovor je u tom slučaju zakonito raskinut i molim lepo – nemate ugovore o snabdevanju, pa sada imate „spot” tržišta na kojima ćete kupovati onako kako odgovara nekome ko hoće da vam proda“, poručuje naš sagovornik.

Evropa trpi, Amerika profitira

Potencijalni krah nemačke privrede usled ovakvih odluka predviđa i urednica „Energije Balkana” i stručnjak za energetiku Jelica Putniković, koja napominje da Amerika i Kanada ne zavise od ruskog gasa pa mogu da tvrde pazar u svojim geopolitičkim igrama protiv Rusije.
„Amerika izvozi gas i njoj ovo može samo da pogoduje jer će moći da poveća cenu za svoj LNG gas koji će sutra da isporučuje Evropi. Sa druge strane pet zemalja G7 ne može bez kupovine gasa, a najviše će biti ugrožena Nemačka koja najveći deo energenata dobija iz Rusije – gasa, nafte i uglja. Nemačke kompanije već imaju problem zbog toga što ne mogu da rade sa Rusijom, a ako sada ostanu bez ruskog gasa može doći do još većeg kraha nemačke privrede“, kaže naša sagovornica i dodaje da odbijanje zemalja G7 da ruski gas plate u rubljama vidi kao manevarski pokušaj da se od Rusa dobiju neke druge pogodnosti, odnosno da se vidi da li će Rusi možda ponuditi trampu roba.
Međutim, kako kaže, ako evropske zemlje iz političkih razloga nastave kategorično da odbijaju da kupuju gas u rubljama, jasno je da će iz toga profitirati Amerika, dok će takve odluke uništavati ne samo EU kao ekonomsku, političku i društvenu zajednicu, već i celu Evropu.
„Evropski političari nisu razmislili šta to znači za njihove glasače. Makronu se približavaju izbori i njemu će se to sigurno sutra osvetiti, ma koliko on najavljivao pogodnosti za potrošače energenata. Poznato je da su u svim evropskim zemljama, pa i u Francuskoj energenti toliko skupi do sada jednostavno ugrožavaju normalne platežne sposobnosti građana, dok će mnoge kompanije u Evropi bankrotirati jer ne mogu da rade i proizvode, budući da nisu u pitanju samo ruski energenti već i metali i drugi izvozni artikli iz Rusije ka Evropi, pa se bojim da ćemo imati, na žalost, dugogodišnju krizu koja će pogađati Evropu, ali i ceo svet”, ocenjuje urednica „Energije Sputnjika“.

Pik na Rusiju, Ukrajina u drugom planu

Zanimljiva je, kako kaže, i izjava ukrajinskog predsednika Zelenskog koji je tražio da prestane da se kupuje ruska nafta, dok istovremeno imamo vest u svetskim medijima da tranzit ruskog gasa preko Ukrajine ka evropskim potrošačima ide neometano.
„Sada svi imaju neke svoje skrivene namere i interese. Naravno da Ukrajini odgovara da ruski gas ide preko njene teritorije, ali su istovremeno rešeni da što je više moguće otežaju ruskoj privredi i finansijskom sistemu da prevaziđe ovu krizu. Nekako se čini kao da nikome više nije stalo do prestanka ratnog stanja u Ukrajini, niko više ne brine o ukrajinskom narodu, već svi imaju pik na to kako da Rusiju spreče da izvozi svoje energente“, zaključuje Jelica Putniković.
Kako je naveo zamenik predsednika Komiteta Saveta Federacije Rusije za ekonomsku politiku Ivan Abramov, odbijanje zemalja grupe 7, među kojima su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, da plaćaju gas u rubljama nedvosmisleno će dovesti do prekida isporuka gasa. „Ne postavljamo nerealne uslove“, naglasio je on, dodajući da Moskva ima jasan stav i da ne može da isporučuje gas besplatno.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala