- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zaključavanje Šangaja: Svetska trgovina i transport ponovo na ozbiljnom ispitu

© AP PhotoKontejneri u šangajskoj luci
Kontejneri u šangajskoj luci - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Zaključavanje Šangaja ozbiljno će da našteti transportu i moglo bi da poveća troškove, upozorila je danska brodarska kompanija „Maersk“, signaliziravši pojačani pritisak u lancima nabavke zbog stroge kineske politike suzbijanja zaraze kovidom 19.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Luka i terminali za pretovar brodova u Šangaju spadaju među najprometnije u svetu i neće biti obuhvaćeni strogim merama zatvaranja u dve faze kojima gradske vlasti žele da suzbiju kovid 19, ali grad je zabranio kretanje vozilima bez domova i stanovnicima, prenosi Seebiz.
Maersk, druga najveća svetska kompanija za kontejnerski prevoz, procenio je u ponedeljak da će usluge kamionskog prevoza sa odredištem odnosno polazištem u Šangaju biti smanjene za 30 posto zbog potpunog zatvaranja šangajskih regija Pudong i Puksi do 5. aprila.
Dodali su da će skladišta u Šangaju biti zatvorena do petka.
„To će značiti duža razdoblja isporuke, a možda i veće troškove prevoza, poput naknada za zaobilazne rute i za auto-puteve“, istakli su u „Maersku“.
Kompanija za transport i skladištenje tereta sa sedištem u SAD-u „SEKO Lodžistiks“ saopštila je da su fabrike u susednoj kineskoj pokrajini Žejiang odlučile da isporučuju pošiljke iz luke Ningbo, umesto iz Šangaja.
„Očekujemo: naglo povećanje cena vazdušnog prevoza počevši od danas. Već smo danas dobili nekoliko ekstremno visokih ponuda na upite za (transport) u Evropu, stoji na njihovoj stranici na internetu.
Kina beleži najveći broj zaraženih kovidom 19 od stišavanja prvog talasa pandemije u 2020. U martu su uveli takozvano zaključavanje u proizvodnim izvoznim centrima poput Čangčuna i Šenžena, a rezultati je veliki broj brodova koji u kineskim lukama čekaju teret.
Ograničenja u Čangčunu i dalje su na snazi dok ih je Šenžen ublažio, odobrivši 21. marta otvaranje kompanija i fabrika.
Istraživanje koje su sprovele državne novine pokazalo je da je „rat“ protiv kovida 19 u Šenženu naškodio do 93 odsto malih i srednjih kompanija, prouzrokujući prekid u proizvodnji, poremećaje u nabavnim lancima i kašnjenja u realizaciji narudžbi.
Šangaj - ekonomski, trgovinski i finansijski centar Kine  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
SVET
Kina zatvara Šangaj: Grad od 25 miliona stanovnika u dvostepenom lokdaunu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala