Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U Vojvodini otkrivena nova vrsta slepog miša

CC BY 2.0 / Ján Svetlík / slepi miš mali potkovičar
 slepi miš mali potkovičar  - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Prvi put na teritoriji Vojvodine je otkriven slepi miš mali potkovičar (Rhinolophus hipposideros), i to u poznatom pećinskom skloništu na Vršačkim planinama, saopšteno je iz Prirodnjačkog muzeja u Beogradu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Pojavu nove vrste slepih miševa u Vojvodini, dva odrasla mužjaka, registrovali su čuvar prirode JKP „Drugi oktobar“ iz Vršca Milivoj Vučanović (staraju se o Predelu izuzetnih odlika „Vršačke planine“) i kustos-savetnik zbirki sisara Prirodnjačkog muzeja u Beogradu dr Milan Paunović, tokom redovnog pregleda pećinskog skloništa na periferiji Vršca, prenosi portal Vojvodina uživo.
U Vojvodini je je do sada poznato 25 vrsta slepih miševa, od ukupno 31 na teritoriji Srbije. Mali potkovičar je, inače prisutan je u pobrđu i planinskim krajevima južno od Save i Dunava. Najveće zimovalište te vrste slepih miševa u Srbiji je Rajkova pećina kod Majdanpeka, gde je beleženo prosečno preko 300 jedinki.
Monitoring slepih miševa u Srbiji Prirodnjački muzej obavlja u okviru projekta „Ekološka mreža Srbije“, čiji je nosilac Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu.
Pijavica u vodi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
SRBIJA
Otkrivena nova vrsta pijavice u Srbiji
Era kambrijuma - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Nova studija: Najčudnije čudo evolucije više ne stoji samo /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala