Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Otkrivena nova vrsta pijavice u Srbiji

CC BY 4.0 / Liquid Art/cropped photo / Pijavica u vodi
Pijavica u vodi - Sputnik Srbija, 1920, 10.02.2022
Pratite nas
Fauna Srbije bogatija je za još jednu vrstu, a to je dina serbica – nova vrsta pijavice, otkrivena u oblasti Kamene Gore u Zapadnoj Srbiji.
Novu vrstu, koja je naziv dobila zbog podneblja koje naseljava, otkrili su istraživač i profesor sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Podgorici Vladimir Pešić i dr Klemens Grošer iz Nemačke.
Pešić za Tanjug kaže da su istraživanja pokazala da je ta vrsta pijavice jedna od najvećih evropskih koja živi u izvorima.
Pojasnio je da je nova vrsta otkrivena korišćenjem DNK molekularnih analiza koje su pokazale da se razlikuje u odnosu na drugu, koja naseljava prostor Crne Gore.
„Svaka vrsta ima svoj genetski otisak i na osnovu toga možemo lako da upoređujemo vrste i našli smo da se ona veoma razlikuje od druge vrste pijavice koja naseljava prostor Crne Gore“, rekao je Pešić.
Kada je reč o razlikama između novootkrivene vrste pijavice i te koja naseljava prostor Crne Gore, Pešić kaže da je DNK pokazao da postoje razlike u anatomiji.

„Uradili smo DNK analize i utvrdili smo da postoje razlike i u anatomiji između te dve vrste. Te pijavice u Crnoj Gori su jako specifične na svetskom nivou jer kao mlade imaju 8 do 9 očiju, a kako postaju starije onda gube oči“, kazao je Pešić.

Pešić naglašava da je da su potrebna dodatna istraživanja u narednom periodu kako bi se dobila detaljnija slika o tome koliko je ta vrsta česta i koje sve delove Srbije naseljava.
Pešić ističe da ljudi obično imaju averziju prema pijavicama jer ne znaju koliki je njihov značaj za ekosistem i za medicinu, napominjući da Srbija ima veliki potencijal jer ima populaciju pijavica koje su dobro očuvane i mogu da imaju višestruku namenu.
„Problem na generalnom nivou je što nema dobro očuvanih populacija, a Srbija u tom smislu ima lepu prednost“, kazao je Pešić.
Dodaje da se širom sveta u kozmetičkim salonima pijavice koriste u estetske svrhe, kao i da u apotekama u različitim zemljama mogu da se kupe i da se koriste za lečenje.
Dr Natalija Gušlo Petrić - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2018
I pijavice leče dušu: Šta sve nudi ruska alternativna medicina (video)
Istraživanje na terenu već je počelo, a plan je da se uzme, sačuva seme i posadi 5 hiljada stabala Piramidalne jele. - Sputnik Srbija, 1920, 03.01.2022
SRBIJA
Velika borba za unikatni biser Srbije: Preti potpuno izumiranje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala