- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izrael i Turska žele da izgrade novi gasovod kako bi zamenili ruske energente

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
Izrael i Turska razmatraju mogućnost izgradnje gasovoda koji bi vodio ka izraelskom nalazištu „Levijatan“, kao alternativu ruskim isporukama na jug Evrope, javlja agencija Rojters pozivajući se na predstavnike te dve države.

„Gasovod Turska-Izrael se razmatra iza kulisa kao jedna od evropskih alternativa isporukama energenata iz Rusije, ali da bi se postigao bilo kakav dogovor potrebno je da se dosta manevriše“, smatraju predstavnici vlada i industrije obe zemlje.

Ideja, koja se pojavila pre nekoliko godina, sastoji se u tome da se izgradi podvodni gasovod od Turske ka najvećem morskom nalazištu prirodnog gasa u Izraelu „Levijatan“. Gas bi se dopremao u Tursku a potom dalje u južnoevropske zemlje koje nastoje da izvrše diversifikaciju isporuka gasa.
Jedan turski zvaničnik navodi da se pregovori vode otkako je početkom meseca u poseti Turskoj boravio izraelski predsednik Isak Hercog, a u narednim mesecima bi mogle da budu donete konkretne odluke u vezi sa maršrutom i učesnicima projekta.
Sa ovog nalazišta gasom se snabdevaju Izrael, Jordan i Egipat, a namera vlasnika („Ševron“i „Njumed enerdži“, „Rejšio oil“) je da se proizvodnja poveća sa 12 na 21 milijardu kubnih metara godišnje.
Gasovod bi bio dugačak oko 550 kilometara, a za izgradnju bi bilo potrebno 1,5 milijardi dolara.
Zgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
SVET
Brisel želi da smanji zavisnost od ruskog gasa: Biće „đavolski teško“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala