- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brisel želi da smanji zavisnost od ruskog gasa: Biće „đavolski teško“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija
Zgrada Evropske komisije u Briselu, Belgija - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Evropskoj uniji će biti „đavolski teško“ da zameni dve trećine gasa iz Rusije u toku ove godine, ali to je moguće, rekao je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kako je rekao, zahvaljujući određenim merama, EU će do kraja godine moći da zameni dve trećine gasa koji uvozi iz Rusije čime će okončati preveliku zavisnost od Rusije.
On ističe da je Uniji potrebno da se oslobodi te zavisnosti jer ona za sobom nosi velike političke rizike u potpuno novoj geopolitičkoj situaciji koja je sada nastala.
„Teško, đavolski teško, ali moguće“, rekao je on Timermans novinarima.
U saopštenju Evropske komisije navodi se da Unija ima potencijal da svake godine kupi dodatnih 50 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa.
„Komisija je poslednjih meseci kontaktirala sa nizom partnera iz celog sveta u cilju diversifikacije isporuka gasa. Među njima su SAD, Norveška, Katar, Azerbejdžan, Alžir, Egipat, Južna Koreja, Japan, Nigerija, Turska, Izrael. To je dovelo do rekordnog uvoza tečnog prirodnog gasa u januaru i februaru. EU ima potencijal da svake godine uvozi dodatnih 50 milijardi kubnih metara SPG“, ističe se u saopštenju.
Takođe, u saopštenju EK se navodi da je prošle godine Rusija obezbedila skoro 45 odsto plavog goriva za EU, 27 odsto sirove nafte, 46 odsto uglja.
Kako se navodi u saopštenju EK; Unija bi trebalo da se oslobodi zavisnosti od Rusije znatno pre 2030. godine, zbog čega je predložen plan "REPowerEU".
Ostali izvoznici gasa u EU su: Norveška 23 - odsto, Alžir - 12 odsto, SAD - šest odsto, Katar - pet odsto.
Ističe se i da EK namerava da u najskorije vreme predstavi nacrt zakona prema kojem skladišta nafte u EU moraju svake godine biti popunjena minimum 90 odsto do 1. oktobra.
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
RUSIJA
Cena gasa opet preko 3.000 dolara; Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine već nedelju dana na maksimumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala