- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Cena gasa opet preko 3.000 dolara; Tranzit ruskog gasa preko Ukrajine već nedelju dana na maksimumu

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaObjekti gasovoda "Jamal - Evropa"
Objekti gasovoda Jamal - Evropa - Sputnik Srbija, 1920, 08.03.2022
Pratite nas
Cena gasa u Evropi je i danas premašila vrednost od 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Pored toga, tranzit ruskog gasa preko Ukrajine, prema ugovornim obavezama „Gasproma“, se već nedelju dana nalazi na maksimumu, navodi se u podacima „Operatora GTS Ukrajine“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA SVE ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Cene gasa na berzi u Evropi su u prvim minutama trgovine zabeležile vrtoglavi rast, nadmašivši danas nivo veći od 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara, prema podacima sa ICE berze u Londonu.
Vrednost aprilskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg TTF čvorišta na otvorenim berzama premašila je 2.870 dolara i već za nekoliko minuta je dostigla 3.309,6 dolara, što je oko 30 odsto više od cene zabeležene u ponedeljak — 2.560,7 dolara.
Zahtevi za isporuku gasa na granici Rusije i Ukrajine tokom današnjeg dana iznose 109,5 miliona kubnih metara.
Sačuvana je i šema isporuke gasa gasovodom „Jamal-Evropa“ čije kapacitete „Gasprom“ poslednjih dana rezerviše na dnevnom nivou.
Kompanija je krajem jučerašnjeg dana rezervisala kapacitet od 290.000 kubnih metara na sat od ponuđenih 3,7 miliona kubnih metara, a tokom jutra je dokupila kapacitete u istom obimu. „Gasprom" ima pravo da ih koristi od šest sati 8. marta do šest časova 9. marta po srednjeevropskom vremenu, pokazuju podaci aukcije na platformi „GSA Platforma“.
Eksperti povezuju porast potražnje za gasom sa rizicima koji su nastali nakon specijalne ruske operacije u Ukrajini, kao i usled hladnijeg vremena u Evropi koje će se zadržati do kraja nedelje.
Istovremeno, proizvodnja energije putem vetra je u Evropskoj uniji smanjena, pokazuju podaci „Wind Europe". Ona je 7. marta iznosila 10,6 odsto od opšteg obima u EU, dok je tokom prošle nedelje bila na srednjem nivou od 22,24 odsto.
Gasovod „Jamal-Evropa“, zajedno sa „Severnim tokom 2“ i gasno-transportnim sistemom Ukrajine jedan je od glavnih pravaca isporuka ruskog gasa u evropske države.
Podsetimo, početkom februara fjučersi su naglo porasli, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaze o priznanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Rast berzanskih kotacija za gas registruje se usled toga što su SAD, EU, Velika Britanija, kao i niz drugih država uvele sankcije određenom broju pravnih i fizičkih lica iz Rusije.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
EKONOMIJA
Nova velika promena cene gasa u Evropi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala