- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Nova velika promena cene gasa u Evropi

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2022
Pratite nas
Cene gasa u Evropi pale su sa 3.900 dolara po kubnom metru na 2.900 dolara za sat vremena, prema londonskoj berzi ICE.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video-sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).
Pre nepunih pola sata cena gasa na berzi u Evropa zabeležila je vrtoglavi rast četvrti dan zaredom, nadamšivši danas nivo od 3.600 dolara za 1.000 kubnih metara, što je bio rekord svih vremena, prema podacima sa ICE berze u Londonu.
Cena gasa za isporuku u aprilu (fjučers ugovori) skočila je na holandskom TTF čvorištu na 3.639,1 dolara za 1.000 kubnih metara ili 322 evra po MWh.
Naime, vrednost aprilskih fjučersa prema indeksu najlikvidnijeg TTF čvorišta na početku berze dostigla je 2366, 8 dolara za hiljadu kubnih metara i već u prvim minutima zabeležila je stabilan rast. Trenutno cenovni maksimum iznosi 3.325 dolara, što je za 53,2 odsto više od cene zabeležene u petak — 2.170,2 dollara.
Evropsko tržište gasa već nekoliko meseci pokazuje snažnu volatilnost. U proleće prošle godine cene su fluktuirale na nivou od 250-300 dolara za hiljadu kubnih metara, do kraja avgusta su porasle na 600 dolara, u oktobru su prvi put premašile hiljadu, a u decembru - dve hiljade. Cene su nakon toga ostale uglavnom konstantno visoke, što nije zabeleženo u čitavoj istoriji rada gasnih čvorišta u Evropi.
Stručnjaci su ovo objašnjavali niskim nivoom popunjenosti evropskih podzemnih skladišta, ograničenom ponudom od strane glavnih dostavljača, kao i visokom potražnjom za tečnim prirodnim gasom u Aziji.
Početkom februara fjučersi su naglo porasli, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 21. februara potpisao ukaze o priznanju suvereniteta Donjecke i Luganske Narodne Republike, a 24. februara Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju protiv Ukrajine. Rast berzanskih kotacija za gas registruje se usled toga što su SAD, EU, Velika Britanija, kao i niz drugih država uvele sankcije određenom broju pravnih i fizičkih lica iz Rusije.
Nalazište gasa u Lavovskoj oblasti Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
EKONOMIJA
Cene gasa na istorijskom maksimumu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala