- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Istraživanje RT: Zelenski i ukrajinski biznismeni i dalje posluju u Rusiji

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaUkrajinski predsednik Vladimir Zelenski
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 29.03.2022
Pratite nas
U kontekstu specijalne vojne operacije, ukrajinske vlasti konstantno pozivaju strane kompanije da napuste rusko tržište. Ukrajinski oligarsi i biznismeni tvrde da više ne poseduju imovinu u Rusiji. Međutim, deo establišmenta i dalje kontroliše biznis u Rusiji preko opunomoćenih lica i ofšor kompanija, navodi se u istraživanju televizije „RT“.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Mediji u Ukrajini procenjuju da na stotine ukrajinskih vlasnika krupnog biznisa posluje u Rusiji. Jedno od prezimena se posebno ističe – Zelenski.
Kako navodi „RT“, u Rusiji i dalje posluju DOO „Grin Films“ i „Platinumfilm“. Te kompanije, koje je 2012. godine osnovao aktuelni predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njegove kolege, odgovorne su za distribuciju humorističnih emisija i filmova produkcijske kuće „Kvartal 95“, čiji je takođe jedan od osnivača i aktuelni predsednik Ukrajine.
Kompanija „Grin films“ podnela je poslednje finansijske izveštaje samo za 2020. godinu. Tada je njen prihod iznosio 55,7 miliona rubalja (preko 567.000 evra), svedoče podaci ruske službe za statistiku „Rosstat“. Kompanija „Platinumfilm“ iste godine nije imala prihoda.

Servis „Kontur. Fokus“ pokazuje da obe ruske firme pripadaju kiparskoj ofšor kompaniji „Grin femili LTD“ (Green Family LTD). Kako se navodi u registru pravnih lica Kipra, Zelenski je pre predsedničke karijere bio vlasnik 25 odsto kompanije sa Kipra.

Godine 2019. Zelenski se oslobodio svog dela akcija koji su preuzeli njegov kolega iz produkcijske kuće „Kvartal 95“ Andrej Jakovljev i ofšor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva „Apeks internešenel“ (Appex International). O tome svedoče izvodi iz privrednog registra Kipra u čiji je uvid imala televizija „RT“.

Međutim, indirektni dokazi sugerišu da Zelenski i dalje kontroliše biznis u filmskoj industriji preko svih najbližih saradnika – braće Sergeja i Borisa Šefirova i Timura Mindiča.

Suosnivači kompanije „Kvartal 95“, braća Šefir, i dalje kontrolišu po 15 odsto ovlašćenog kapitala kiparske kompanije, navodi se u izvodu iz registra. Obojica su učestvovali u osnivanju „Kvartala 95“ i poznaju Zelenskog od 1995. godine. Od tada su Zelenski i braća Šefir nerazdvojni – u Moskvi su živeli u istom stanu, zajedno su osnovali „Kvartal 95“. Dan nakon što je stupio na dužnost predsednika u maju 2019. godine, Zelenski je imenovao svog prijatelja Sergeja Šefira za prvog pomoćnika.
Zelenskom je podjednako blizak i vlasnik kompanije „Apeks“ Timur Mindič. Preko te ofšor kompanije Mindič je dobio veći deo udela Zelenskog i postao vlasnik 50 odsto akcija kompanije „Grin femili“ koja zarađuje od projekcija u Rusiji. Nemački, ukrajinski i ruski mediji pišu da je Mindič čovek oligarha Igora Kolomojskog koga je sam oligarh navodno „postavio“ u okruženje Zelenskog.
„RT“ takođe navodi da je bloger Sergej Koljasnjikov ubrzo nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini saopštio da tašta i supruga Zelenskog i dalje primaju prihode od iznajmljivanja nekretnina u Moskvi. Po rečima blogera, one navodno poseduju dva stana poslovne klase.
Takođe se navodi da u Rusiji nastavljaju poslovanje firme koje su povezane sa oligarhom Igorom Kolomojskim, onlajn prodavnica ukrajinskog biznismena Vladislava Čečetkina, fabrike konditorskih proizvoda brenda bivšeg potpredsednika Vlade Ukrajine Borisa Kolesnjikova, dok jedan od najbogatijih ukrajinskih biznismena Aleksandar Slobodjan dobija prihode od prodaje ukrajinskog piva u Rusiji.
Odraz putnika i njihovog prtljaga na aerodromu u Pekingu - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Počela bežanija — Ukrajinu prvi napuštaju zapadni instruktori, savetnici, Bondovi i sitna boranija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala