- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Beranama potop DPS-a, u Ulcinju neizvjesno ko će formirati vlast

© DPSMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Nakon izbora u Beranama i Ulcinju opšte je zapažanje da DPS tone, da doživljava debakl od izbora do izbora u Crnoj Gori, kaže za Sputnjik politikolog Vladimir Pavićević.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Lista „Da za Berane i Crnu Goru”, koju je predvodio DPS na jučerašnjim izborima u Beranama, osvojila je oko 3.800 glasova, što je 2.500 manje nego na parlamentarnim izborima održanim u avgustu 2020. godine, a 4.300 manje nego na lokalnim izborima 2018. godine.

Debakl DPS-a u Beranama

„Taj pad DPS-a je naročito vidljiv u Beranama gdje su prepolovili svoj rezultat sa parlamentarnih izbora 2020. godine. U Ulcinju imamo situaciju da lista oko Dritana Abazovića ima dva puta više glasova nego lista oko DPS-a. Dakle, ovo je jedan izborni debakl DPS-a, i ako ima imalo pameti u toj stranci ovo im je upaljena crvena lampica da moraju preduzeti neke promjene, koje bi morale da budu i kadrovske i, doktrinarne, jer je očigledno da oni dalje više ne mogu ovako, osim ako ne računaju na sopstvenu propast“, kaže za Sputnjik Pavićević.
Prema njegovim rečima, druga bitna stvar koju su pokazali izbori u Beranama jeste da je SNP pokazao da ima stabilno biračko tijelo.
U Beranama, kaže Pavićević, imamo još jednu interesantnu situaciju, jer su lideri pojedinih partija već iskazali stav da u budućoj vladi ne treba da budu ni SNP ni DPS.
„Da li će to ići u tom pravcu, kako sam ja razumio, isključivo će zavisti od stava DF-a, kako se DF postavi tako će se razvijati situacija oko formiranja vlasti u Beranama. Po meni u toj budućoj vlasti u Beranama treba da budu svi, osim DPS-a, da formiraju jednu jaku vlast koja će u opoziciji imati slabi DPS koji će možda i nestati sa političke scene do narednih lokalnih izbora“, navodi Pavićević.
On za Sputnjik ističe da sve ovo ide na ruku DF-u, jer se bliže izbori u Podgorici a vjeruje i da Milan Knežević kao kandidat ima velike šanse da bude naredni gradonačelnik Glavnog grada.
Urednik portala „Srpska 24“ Ivan Milošević kaže za Sputnjik da se u Beranama juče se desila jedna dobra stvar: DPS je sa 17 mandata pao na osam, dakle prepolovio se.
„DPS nastavlja da srlja, puca po svim šavovima, sa tom strankom niko neće i svi je guraju u stranu, a napuštaju je i najvjerniji birači. Međutim, to ne sprečava DPS-ovce da verglaju kako su najjača pojedinačna stranka i tim se diče na svakom koraku. Pojedinačno najjača stranka izgubila je listom sve lokalne izbore u zadnjih godinu i po dana, ali barjači optimizmom i proglašavanjem fiktivnih pobjeda. DPS ulazi u zonu političke samoopsesije, komatiziranja stvarnosti i ukoliko ovako nastavi zaglaviće u vodama političke psihopatologije“, primjećuje Milošević za Sputnjik.

U Ulcinju biraju između Abazovića i Đukanovića

Iako je koalicija „Za novi početak” (GP URA, DP, SD i SDP) osvojila 14 mandata, najveće iznenađenje jučerašnjih lokalnih izbora u Ulcinju je koalicija DUA-DSCG.
Dvije najstarije albanske nacionalne partije osvojile su šest mandata.
Na jučerašnjim izborima u Ulcinju, na 38 biračkih mjesta, glasalo je 11.634 birača od ukupno upisanih 20.392, ili 50,15 odsto.
Koalicija DPS-BS osvojila je šest mandata, Forca pet, a Demokrate, koje su prvi put ušle u lokalni parlament, dva.
Prema posljednjim podacima OIK-a, na izbore je izašlo nešto više od 50 odsto upisanih birača.
Iako je mandatar za sastav manjinske vlade i lider GP URA Dritan Abazović najavio da će nosilac liste i predsjednik OO URA Omer Bajraktari biti novi predsjednik Opštine, spekuliše se da bi novu većinu u parlamentu koji broji 33 odbornika mogli da imaju DUA-DSCG, DPS-BS i Forca.
U Ulcinju su sinoć slavile pristalice koalicije DUA-DSCG, a nešto kasnije na ulice su izašle i pristalice DPS-a sa crnogorskim barjacima. Slavilo se i u štabu GP URA.
Glasanje na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
REGION
DPS potonuo u Beranama, u Ulcinju više varijanti za formiranje vlasti
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
REGION
U Beranama i Ulcinju niko nema apsolutnu većinu, veliki pad DPS-a
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala