- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Šolc: Nemačka bi mogla da postane nezavisna od ruskih energenata već ove godine

© AP Photo / Andreas GoraNemački kancelar Olaf Šolc
Nemački kancelar Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Nemačka bi mogla da postane nezavisna od uvoza uglja i nafte iz Rusije već ove godine, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Pokušaćemo već ove godine da se oslobodimo zavisnosti od uvoza uglja i nafte iz Rusije i pripremićemo tehničke uslove kako bismo što pre postali nezavisni od uvoza gasa“, rekao je Šolc u intervjuu za televiziju „ARD“.

Berlin će, prema rečima kancelara, smanjiti zavisnost od energetskih resursa iz Ruske Federacije, ali bi oštar embargo mogao negativno da utiče na tržište rada i industriju i da dovede do ekonomske krize.
„Učinićemo sve da brzo postanemo nezavisni od tih isporuka“, istakao je on, apelujući da se po pitanju embarga donese promišljena odluka.
Šolc je podsetio da od ruskih resursa ne zavisi samo Nemačka, već i mnoge zemlje istočne Evrope. Kako kaže, u slučaju oštrog embarga na uvoz energenata iz Rusije, na udaru bi bila „mnoga radna mesta”.
„Ako bi se taj uvoz prekinuo u jednom danu, to bi dovelo do toga da bi čitave proizvodne grane morale da prestanu sa radom. Istina je da bismo izazvali značajnu ekonomsku krizu“, ocenio je kancelar.
Demonstracija lažnih i pravih novčanica  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Podkast
Uloga rublje u novoj međunarodnoj finansijskoj šahovskoj partiji | Energija Sputnjika

O hemijskom i biološkom oružju

Istovremeno, Šolc je upozorio da će Zapad, u slučaju da Rusija upotrebi hemijsko ili biološko oružje u Ukrajini, odgovoriti „dramatičnim merama” o kojima se trenutno razgovara.
„Korišćenje biološkog ili hemijskog oružja ne bi smelo da se desi. Zato smo toliko nedvosmisleni po ovom pitanju. O tome sam stalno razgovarao u pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom“, konstatovao je on.
Prema njegovim rečima, u pregovorima sa Rusijom je, između ostalog, pokrenuto pitanje američkih bioloških laboratorija u Ukrajini. Šolc je informacije o njihovom postojanju nazvao „lažju“.
„Ne koristite to za operacije pod lažnom zastavom kada budete tvrdili da je sve ovo reakcija na odgovarajuće aktivnosti Ukrajine. To bi povuklo strašne posledice, a mi smo ujedinjeni u planu da ćemo odgovoriti dramatičnim merama, a već razmišljamo kako ćemo to učiniti“, naglasio je kancelar.
On je napomenuo da ne namerava da javno raspravlja o odgovoru zapadnih zemalja i da NATO neće postati „strana u sukobu“, već da će odreagovati. Šolc je dodao da ni on, ni američki predsednik Džozef Bajden nisu rekli kakav bi mogao da bude odgovor i da obojica „imaju dobre osnove“ za to.
Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu i bavile se, između ostalog, uzročnicima kuge i antraksa.
Na teritoriji Ukrajine formirana je mreža od više od 30 bioloških laboratorija koje su radile u interesu Pentagona, saopštio je ranije načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov. Sve za nastavak američkog vojno-biološkog programa već je sklonjeno iz Ukrajine nakon početka specijalne vojne operacije Rusije, objasnio je on.
Sankcije Rusiji, ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2022
RUSIJA
Nemačka: Sankcije na uvoz ruskih energenata neće imati željeni efekat na Moskvu
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala