- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Uloga rublje u novoj međunarodnoj finansijskoj šahovskoj partiji | Energija Sputnjika

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaDemonstracija lažnih i pravih novčanica
Demonstracija lažnih i pravih novčanica  - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Energija Sputnjika istražuje kakva je uloga rublje u novoj međunarodnoj finansijskoj šahovskoj partiji, hoće li dolar izgubiti dominantnu ulogu i kako će to uticati na globalnu privredu i pojedinačne ekonomije bogatih i siromašnih zemalja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ekonomske sankcije Zapada Rusiji, posebno one vezane za međunarodno plaćanje i odgovor Moskve, da će gas „neprijateljskim zemljama“ Gasprom ubuduće naplaćivati u rubljama nagoveštava eskalaciju ekonomskog rata u sferi finansija.
Već i najava - da će Rusija prihvatati samo plaćanje gasa u svojoj valuti izazvala je porast kursa rublje.
Nemački Zidojče cajtung piše da bi prihvatanje plaćanja u rubljama drastično ojačalo rusku valutu i rusku Centralnu banku, uz istovremeno podrivanje sopstvenih (zapadnih) ekonomskih sankcije.
Inače, ruska vlada je već početkom marta odlučila da sopstvene finansijske obaveze prema „neprijateljskim državama“ izmiruju samo u rubljama. Pored članica EU ova odluka uključuje i Ukrajinu, Švajcarsku i Japan.
Nemački javni radio Dojčlandfunk naziva Putinovo insistiranje na rubljama „pametnim šahovskim potezom“ jer stavlja Nemačku i druge zemlje EU pred izbor između kuge i kolere.
Mada iz Moskve nisu stigli detalji o tome kada počinje primena plaćanja u rubljama, koliko će Gasprom tolerisati neplaćanje računa... a nema ni zvaničnih odluka „neprijateljskih zemalja“ o tome da li će nastaviti da kupuju ruski gas jasno je da je reč o međunarodnim finansijskim tektonskim promenama. Jer, dolar je, i pored toga što se već godinama priča o tome da će ga neke zemlje napustiti kao sredstvo plaćanja, ostao valuta u kojoj se računaju cene – posebno u energetskom sektoru. Evro je, možda, poljuljao ali, nije ugrozio dominaciju dolara. Evidentno je, doduše, da su Kinezi počeli da pozicioniraju svoj juan ali, sve su to bili „bočni“ udari na dolar kao uvreženo sredstvo plaćanja. Ne samo u sferi energetike, gde se ustalio naziv „petrodolar“.
Jasno je da je Putin uvođenjem rublje kao jedinog sredstva plaćanja za ruski gas uznemirio i političare i energetske kompanije. Analitičari najavljuju velike probleme zemljama koje se odluče da neće kupovati gas koji moraju plaćati u rubljama. Naime, već su apsolvirali činjenicu da se ovaj ruski energent ne može brzo zameniti gasom iz nekog drugog izvora. To da bi zamena gasa iz cevi utečnjenim prirodnim gasom (LNG) bila skuplja takođe je veliki problem. Ali, nestašica gasa bila bi pogubna za sve zemlje čiji se političari odluče da ne prihvate nove uslove plaćanja. Jer, to preti još većom inflacijom, stagnacijom – recesijom - upozoravaju neki ekonomski stručnjaci.
Gde će nas odvesti ove promene na međunarodnim finansijskim tržištima, hoće li dolar, kao američka valuta izgubiti dominantnu ulogu i kako će to uticati na globalnu privredu i pojedinačne ekonomije bogatih i siromašnih zemalja teme se o kojima u današnjoj “Energiji Sputnjika” Jelica Putniković razgovara sa prof. dr Radovanom Kovačevićem sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Uloga rublje u novoj međunarodnoj finansijskoj šahovskoj partiji | Energija Sputnjika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala