- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija i Srbija će naći način da NIS izvuku iz sankcija

© Sputnik / Lola ĐorđevićGazprom neft
Gazprom neft - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Ruske i srpske korporacije, koje su suvlasnici „Naftne industrije Srbije“, moći će da nađu obostrano prihvatljivo rešenje za izbegavanje sankcija Evropske unije, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za srpske medije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ovo pitanje će biti rešeno. Imamo veoma dobre odnose. Poznato je kakvu ulogu ima ‘Naftna industrija Srbije’ u privredi zemlje, koliki udeo ovo preduzeće doprinosi budžetu zemlje“, konstatovao je Lavrov.

Pretnja sankcijama EU

Godine 2008. potpisan je međuvladin sporazum po kome je ruska kompanija „Gasprom njeft“ stekla 51 odsto udela u „Naftnoj industriji Srbije“ (posao je zaključen 2009. godine, vrednost je veća od 400 miliona dolara). Ruski udeo akcija je 2011. povećan na 56,15 odsto. „Gasprom njeft“ je do 2012. godine izvršio rekonstrukciju i modernizaciju nekih proizvodnih objekata NIS-a, uključujući i rafineriju nafte u Pančevu, uloživši u njih 500 miliona dolara. U oktobru 2017. godine počela je druga etapa modernizacije.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, komentarišući zabranu EU na uvoz nafte iz Rusije u Srbiju, priznao da je Srbija de fakto suočena sa zapadnim sankcijama. Srpski lider bio je ogorčen što je Srbiji i trećim zemljama zabranjen uvoz nafte iz Rusije, dok je EU zadržala takvo pravo. S tim u vezi, on je naveo i da Beograd razmatra mogućnost otkupa ruske imovine, uključujući i NIS, ukoliko se ruskom biznisu stvore nemogući uslovi za rad. Vučić je pri tome primetio da Srbija nije spremna i ne želi da nacionalizuje rusku imovinu.
NIS Petrol  - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
EKONOMIJA
Vučić: Ako NIS ne bude izuzet od sankcija EU, tražimo nova rešenja sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala