- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Kao da su naše proterali: Kako su Srbi u Severnoj Makedoniji doživeli potez Skoplja protiv Rusije

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Proterivanje ruskih diplomata iz Severne Makedonije doživeli smo kao proterivanje Srba, kao politiku prema Srbima, teško nam je, jer smo sve ovo već osetili na svojoj koži, kaže za Sputnjik Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ovim potezom politička elita zemlje u kojoj živimo pokušava da se dodvori Americi i Zapadu, ali ne vidi da od toga neće imati nikakve koristi“, kaže nam Stoilković.
Ambasador Rusije u Skoplju pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije gde mu je uručena nota o proterivanju petoro diplomata iz zemlje.
Oni imaju pet dana da napuste zemlju, jer su, kako se tvrdi, „radili u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima“.

Proterivanje ruskih diplomata moglo se naslutiti

Politički predstavnik Srba u Severnoj Makedoniji kaže da je proterivanje Rusa očekivano, da se moglo naslutiti, s obzirom na činjenicu kako se Makedonija postavila na početku krize koja potresa svet.
„Makedonija je i pre nego što je bilo ko počeo da priča o ratu u Ukrajini slala trupe tamo. To znamo i iz izjave našeg ministra odbrane. Uostalom, proterivanje ruskih diplomata iz Severne Makedonije ima kontinuitet“, kaže nam Stoilković.
On podseća da je proterivanje Rusa iz Makedonije počelo zbog slučaja Skripalj u Velikoj Britaniji, a prošle godine vlasti Severne Makedonije čak dva puta su proterivale zaposlene u ruskoj ambasadi.
Naš sagovornik dodaje da za to čak nije ni bilo posebnog razloga. Proterani su, kaže, sa željom da se makedonska politika što više dodvori Sjedinjenim Američkim Državama.
„Makedonija i Bugarska se u ovom trenutku takmiče ko će se više dodvoriti Zapadu u odnosu na krizu zbog početka pregovora sa NATO, odnosno sa bugarskim vetom kada su pregovori sa Evropskom unijom u pitanju. Sa druge strane, svi dobro znaju da se, bez obzira na sve što se dešava, u politici nikada ne zatvaraju vrata. Naročito to važi u malim državama, pogotovo u državama sa slabom ekonomskom moći, u državama koje su apsolutno zavisne od svega, od regionalnih događaja, od sveukupnih evropskih i svetskih. Ovo je jedna prilično zaslepljena politika koje će se, na kraju krajeva, najviše i najgore odraziti na obične građane“, ističe Stoilković.

Albanski faktor jak

On dodaje da makedonska politička elita ide napred zatvorenih očiju, ali da uopšte ne računa s tim da nema gde da ide.
Predsednik Demokratske partije Srba u Severnoj Makedoniji za Sputnjik kaže da su Srbi u toj zemlji odluku o proterivanju ruskih diplomata doživeli kao politiku prema Srbima. Za njih je, kaže, ovo deža vi, samo što se sada, umesto Srba, govori o Rusima.
„Ova paralela sa Srbima i Rusima, sa odnosom međunarodne zajednice i generalnim odnosom makedonskih vlasti, nama nije ništa novo, ali postoji neka gorčina. Nije jednostavno, vlast ne vodi politiku koja korespondira sa interesima i sa opštim raspoloženjem građana u Makedoniji. Ali, imamo situaciju da političku kontrolu nad institucijama imaju albanske političke partije, tako da ove odluke uopšte ne iznenađuju“.

Građani na strani Rusije

Stoilković kaže da su u Makedoniji nedavno zvanično saopšteni podaci jedne američke agencije koja je obavila ispitivanje javnog mnjenja u vezi specijalne operacije Rusije u Ukrajini. Kaže da rezultati istraživanja ne iznenađuju.
„Šezdeset odsto Makedonaca je na strani Rusije. To je još jedan argument da politika aktuelnih vlasti nije u skladu sa opštim raspoloženjem građana u Makedoniji. Ona potvrđuje činjenicu da Albanci sve kontrolišu, zapravo upravljaju Makedonijom, a da su Makedonci i njihove političke partije samo spoteri u ovoj priči, oni koje rade po nalogu drugog“, zaključuje Stoilković.
Skoplje - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
RUSIJA
Skoplje proteruje petoro ruskih diplomata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala