Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hiljade slučajeva falsifikovanog novca na Kosovu i Metohiji

CC0 / Pixabay / Novčanice evra
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 28.03.2022
Pratite nas
Iz dana u dan u različitim sredinama na Kosovu i Metohiji beleži se sve više falsifikovanog novca, a najčešće se falsifikuje novčanica od 100 evra i kovanica od dva, potvrđeno je iz Agencije za forenziku u Prištini, u kojoj utvrđuju originalnost novca po prijavljenim slučajevima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Direktor odeljenja agencije za traseologiju Miljazim Tahirukaj rekao je medijima na albanskom da su poslednjih dana dobili brojne prijave o falsifikovanju novca, te da prema njihovoj statistici beleže porast broja slučajeva falsifikovanja novca, u poređenju sa prethodnim godinama.
„Na osnovu statistike i poređenja ovog perioda sa prošlogodišnjim, imamo i ove, kao i prošle godine, novčanicu od 100 evra, koja je među novčanicama najviše falsifikovana, dok je u pogledu kovanog novca na hiljade falsifikovanih novčića, a najčešće novčić od dva evra“, naveo je Tahirukaj.
Slučajevi falsifikovanih novčanica prijavljeni su sa raznih mesta na KiM, a u prvim mesecima ove godine beleži se porast broja falsifikata u odnosu na prva tri meseca prošle godine.
„Prošle godine smo imali preko 5.000 falsifikovanih kovanica od dva evra, dok u ovoj godini imamo oko hiljadu. Čak i u novčanicama od 100 evra imamo povećan broj falsifikata, u odnosu na prošlu godinu“, dodao je Tahirukaj.
Pre nekoliko godina policija je na granici sa Albanijom otkrila dva miliona evra lažnih novčanica u apoenima od 500, 200, 100 i 50 evra. Tada su uhapšene dve osobe, državljani Albanije i Kameruna.
Bila je to najveća zaplena lažnih novčanica u poslednje dve decenije.
U platnom prometu na Kosovu i Metohiji u zvaničnoj upotrebi je evro, a godišnji budžet privremene vlade u Prištini je oko dve i po milijarde, preneo je RTS.
Štampanje para - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
EKONOMIJA
Koje novčanice se najčešće falsifikuju u Srbiji i kako ih prepoznati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala