- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Koje novčanice se najčešće falsifikuju u Srbiji i kako ih prepoznati

© Depositphotos.com / Rookman48Štampanje para
Štampanje para - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
Pratite nas
Ukupna vrednost lažnog novca koji je pronađen i prijavljen Narodnoj banci Srbije u prvih devet meseci prošle godine je 174.000 evra. Kako bi uklonili sumnju da su novčanice lažne, građani mogu u svaku banku da odnesu novčanicu, ako je sumnjiva.
Prema zvaničnoj statistici Narodne banke Srbije, svaka četvrta falsifikovana novčanica otkrivena prošle godine u Srbiji bio je američki dolar. U zbiru iznosi 100.000, a najčešće falsifikovan apoen bio je od 100 dolara, slede evro, zatim dinar. Apoeni od 1.000 i 2.000 dinara zajedno čine preko 90 odsto falsifikata.
Ukupna vrednost lažnog novca koji je pronađen i prijavljen Narodnoj banci Srbije u prvih devet meseci prošle godine je 174.000 evra.
Dušan Uzelac sa sajta „Kamatica“ kaže za javni servis da su falsifikovane novčanice prisutne svuda u svetu, pa i kod nas.
„Često se falsifikuju inostrane novčanice. To je već poznato. Ono što je kod nas problem jeste kad nama zapadne u nekim transakcijama, onda mi ne znamo šta da radimo sa njom“, dodaje Uzelac.
Većina građana nije sigurna na koji način može da prepozna lažni novac, što može, kaže Uzelac, da izazove dve vrste problema.
„Prvi je da budemo 1.000, 2.000 dinara „kraći“ zato što su nam podvalili, a drugi je da mi to svesno ili nesvesno probamo da pustimo dalje u promet“, navodi Uzelac.
Kako bi uklonili sumnju da su novčanice lažne, Uzelac kaže da građani mogu u svaku banku da odnesu novčanicu, ako je sumnjiva.
"Kažete, tim rečima, molim vas proverite mi. Oni imaju aparate, imaju lampe. Razne su procedure za različite apoene i novčanice", navodi Uzelac.
Toga u Srbiji nema mnogo jer, kako ukazuje, sav novac u opticaju prolazi svakodnevno kroz filtere, odnosno kada u prodavnici date novac, on se skenira jer se uplaćuje u banku.
Oprez nije na odmet. Narodna banka Srbije na svom sajtu upoznaje javnost sa elementima zaštite dinarskih novčanica.
Najvažnije je držati širom otvorene oči, posebno kada je reč o većim iznosima novca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala