- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zašto su Vikinzi misteriozno napustili Grenland

© Flickr / Allan HopkinsVikinzi dolaze!
Vikinzi dolaze! - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Veći deo obale Grenlanda više od četiri veka naseljavali su Vikinzi. Maštajući o zelenim brdima i plodnom tlu u zamenu za hladnu klimu u kojoj su živeli, Vikinzi su u desetom veku odlučili da isplove iz svojih luka u potrazi za boljim životom.
Koliko god bio težak život Vikinga na Grenlandu, od njegovog osnivanja 985. godine n.e, stanovništvo je napredovalo i širilo se tokom nekoliko generacija, pre nego što je nestalo iz istorijskih zapisa negde sredinom 15. veka.
Tada je vikinška kolonija bila na svom vrhuncu, bilo je nekoliko hiljada stanovnika koji su živeli u tri velika naselja.
Nova istraživanja o Vikinzima sugerišu da smo možda imali pogrešnu sliku o njihovom životu, pomerajući fokus na ekstremne hladnoće i ekstremnu sušu.
Istoričari spekulišu da je uzrok kolapsa kolonije Vikinga mogao biti bilo šta, od iznenadnog nasilja od strane invazivne kulture do postepenog pada nataliteta, do poteškoća izazvanih promenom klime.
Nema sumnje da su različiti faktori uticali na nestanak kolonije Vikinga, a istraživači misle da je presudan bio trajni pad temperatura koji se naziva – Malo ledeno doba.
To je ideja koju je tim istraživača sa Univerziteta Masačusets Amherst i Univerziteta u Bafalu u SAD otkrio.
Sam naziv Grenlanda je pogrešan naziv, namerno ga je osmislio osnivač vikinških kolonija na ostrvu Erik 'Crveni' Torvaldson kao propagandu za privlačenje doseljenika iz daljine. Ipak, oni koji su došli brzo su se navikli na duge ledene zime i ekstremnu udaljenost, pronalazeći ekonomski interes menjajući morževu kožu i kljove za sušeno voće i drvo.

Istraživanja, dokazi, činjenice o nestanku Vikinga

Tim istraživača predvodio je geonaučnik Rejmond Bredli sa univerziteta u Amherst u Masačusetsu. Bredlijev tim je otišao na lokaciju jedne od najvećih farmi u istočnom naselju kolonije i proveo tri godine kopajući uzorke materijala sa obližnjeg dna jezera. Ovaj blatni sendvič sa sedimentom, bakterijama i raspadnutim biljnim materijama ispričao je 2.000 godina dugu priču o stabilnim temperaturama i sve manjem broju padavina.
„Ono što smo otkrili je da, iako se temperatura jedva menjala na jugu Grenlanda, vremenom je postajala sve suvlja“, rekao je glavni autor i geonaučnik Bojang Džao, sa Amherst univerziteta. Ukratko, klimatski uslovi, nedostatak hrane iz okeana, pad trgovine morževim kljovama i kožom, kao i sve većom sušom, uticali su na seobu Vikinga sa Grenlanda, prenosi RTS.
Planina pod snegom - Sputnik Srbija, 1920, 20.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Malo ledeno doba protutnjalo Zemljom: Otoplilo je tek u 19. veku, može li da se ponovi
Vikinzi - Sputnik Srbija, 1920, 03.05.2021
Misterija ruske istorije: Kako je Viking sa Islanda pokrstio Ruse
Viking - stilizacija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Iščekivanje Ragnaroka: Otkriveni ostaci rituala kojim su Vikinzi „terali“ kraj sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala