Iščekivanje Ragnaroka: Otkriveni ostaci rituala kojim su Vikinzi „terali“ kraj sveta

CC0 / / Viking - stilizacija
Viking - stilizacija - Sputnik Srbija, 1920, 06.05.2021
Pratite nas
U pećini na Islandu arheolozi su otkrili ostatke retkih artefakata koje su Vikinzi povezali sa Ragnarokom - krajem sveta.
Ragnarok - poslednja bitka bogova protiv zla posle koje nastaje novi poredak. Tokom ove bitke bogovi će umreti boreći se protiv zla, a svi svetovi biće uništeni. Tako se u nordijskoj mitologiji opisivao kraj sveta.
Ragnaroku prethodi serija apokaliptičnih događaja i vremenskih neprilika, a predstavlja se i kroz pojedinačne borbe bogova, a među njima i Surtra - biće koje će ubiti poslednjeg od bogova - i Freira, boga plodnosti.
Onovremeni stanovnici su ritualima pokušavali da odlože dolazak Ragnaroka, a novo otkriće arheologa sada daje još jedan dokaz za to.
Naime, u pećini na Islandu arheolozi su otkrili ostatke retkih artefakata koje su Vikinzi povezali sa Ragnarokom. Neki od predmeta poreklom su sa Bliskog istoka, i veruje se da su ih ratnici doneli sa svojih osvajanja kako bi umilostivili bogove, piše Nacionalna geografija.
Pećina se nalazi uz vulkan koji je eruptirao pre skoro 1.100 godina, u isto vreme kada su vikinzi osvajali Island.
„Ova erupcija sigurno je uznemirila i predstavljala egzistencijalni izazov za novopečene doseljenike Islanda“, objavio je tim istraživača u akademskom časopisu Journal of Archaeological Science.
Arheološka otkrića pokazuju da su nakon hlađenja lave vikinzi ušli u pećinu i od kamena izgradili strukturu u obliku čamca. Tu su kao žrtve spaljivali ovce, koze, goveda, konje i svinje. Moguće je da su to činili kako bi odložili Ragnarok.
U blizini su arheolozi otkrili još i 63 perle, od kojih su tri poreklom iz današnjeg Iraka, rekao je Kevin Smit, zamenik direktora i glavni kustos Muzeja antropologije Hafenrefer i vođa tima koji istražuje pećinu.
Tim je takođe u blizini kamene strukture pronašao ostatke orpimenta, minerala iz današnje istočne Turske. Ovaj mineral se tada koristio za ukrašavanje predmeta, ali je u Skandinaviji pronađeno vrlo malo primeraka.
„Pronalazak u ovoj pećini bio je veliki šok“, rekao je Smit, piše Lajv sajens.
„Istorijski zapisi pokazuju da su Vikinzi pećinu povezali sa Surtrom, divom iz nordijske mitologiji koji na kraju sveta izaziva niz događaja poznatih kao Ragnarok. Prema vikinškoj mitologiji, „svet će se završiti kada Surtr u bici ubije poslednjeg od bogova, a zatim će svet zahvatiti plamen“, navodi tim.

Misterija perli sa istoka

Arheolozi ne znaju zašto je u pećini ostalo retko blago sa Bliskog istoka. Moguće je da je ova roba do Islanda stigla trgovinskim putevima.
Druga mogućnost je da su pokušali da umilostive Surtra, u nadi da će se uzdržati od uništavanja sveta, ili da ojača Freira.
U priči o Ragnaroku, Freir umire boreći se sa Surtrom i ne može da zaustavi kraj sveta. Prisustvo brojnih životinjskih kostiju - životinje su deo narativa plodnosti - podržava ideju da su predmeti postavljeni u pećinu da bi ojačali Freira u nadi da bi mogao da pobedi Surtra i zaustavi Ragnarok, rekao je Smit.

Prelazak u hrišćanstvo

Na Islandu je hrišćanstvo prihvaćeno pre oko 1.000 godina, a ubrzo posle toga, kako kažu istraživanja, prestali su da ostavljaju predmete u pećini. Poslednji predmeti smešteni u kamenoj strukturi u obliku čamca uključuju „set tegova sa vagom, od koji je jedan u obliku hrišćanskog krsta“, napisao je tim.
Međutim, čak i kada su tadašnji stanovnici prihvatili hrišćanstvo, oni su i dalje povezivali pećinu sa krajem sveta. Jedna islandska priča kaže da je pećina „mesto na kojem će Satana izići na Sudnji dan“, napisao je tim.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala