- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Poljski predsednik o politici Mađarske prema Rusiji: Skupo će ih koštati

© REUTERS / EVELYN HOCKSTEINPredsednik Poljske Andžej Duda
Predsednik Poljske Andžej Duda - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Politika Mađarske prema Rusiji skupo će koštati tu zemlju, smatra poljski predsednik Andžej Duda.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Poljski predsednik rekao je za televiziju „TVN24“ da ne razume stav premijera Viktora Orbana o aktuelnoj situaciji u Ukrajini.
„Teško mi je ovo da shvatim i zato što će ta politika Mađarsku veoma skupo koštati“, istkao je Duda.
Poljski lider smatra da se Orban „našao u teškom položaju“ zbog energetske zavisnosti Budimpešte od Moskve. Duda je zaključio da su se sa tim suočile i druge evropske zemlje, ali ih to nije sprečilo da šalju oružje Kijevu.
Ranije je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio da Budimpešta neće dozvoliti isporuku oružja Ukrajini preko svoje teritorije, uprkos zahtevima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, jer bi to ugrozilo život i bezbednost Mađara. Početkom marta parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Kijevu sa teritorije zemlje.
Mađarska se takođe protivi proširenju antiruskih sankcija na energetski sektor, ne podržava uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine i ne dozvoljava tranzit do Kijeva preko svoje teritorije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala