- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Naučnici: Novi model sagorevanja metana koji će smanjiti potrošnju goriva

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaMetan
Metan - Sputnik Srbija, 1920, 27.03.2022
Pratite nas
Naučnici Samarskog univerziteta rade na proizvodnji modela za sagorevanje goriva od metana i vodonika, čija će upotreba pomoći u stvaranju efikasnijih i ekološki prihvatljivijih gasnih turbina, saopštila je pres služba univerziteta.

„Naučnici Samarskog nacionalno-istraživačkog univerziteta su sa kolegama sa švedskog univerziteta ‘Lund’ sproveli eksperimentalno istraživanje o upotrebi u postrojenjima za gasne turbine mešavine goriva metana i vodonika sa povećanim sadržajem vodonika. Radi se na proizvodnji univerzalnog kinetičkog modela procesa sagorevanja goriva“, navodi se u izveštaju.

Korišćenje ovih modela će pomoći da se stvore efikasnije i ekološki prihvatljivije gasne turbine, kao i da se smanje troškovi i vreme potrebno za sprovođenje konstruktorskih radova.

„Sproveden je niz eksperimenata kojima se izučavao proces sagorevanja smese metana i vodonika sa povećanim sadržajem vodonika – do 50 odsto. Slični eksperimenti se nisu sprovodili ranije u Rusiji. Razvija se detaljan kinetički mehanizam procesa oksidacije metano-vodoničnog goriva. Ovaj mehanizam će pomoći da se preciznije izračunaju različiti parametri komora za sagorevanje, bez trošenja dodatnog vremena i resursa. Pored toga, biće moguće da se unapred izračunaju očekivane količine štetnih emisija, pre svega emisija opasnih azotnih oksida i da se preduzmu mere za njihovo smanjenje“, rekao je naučni saradnik Sergej Matvejev.

Eksperimenti su bili na postrojenju „Heat Flux“ na Samarskom univerzitetu pomoću kojeg je moguće izmeriti osnovne parametre procesa sagorevanja, odnosno brzinu širenja plamena. Prema Univerzitetu, u svetu postoji samo nekoliko sličnih postrojenja.
Prema informacijama pres službe, u svetu se kao ekološka goriva koriste ona u kojima je sadržaj vodonika od pet do maksimum 20 odsto. Kako navode naučnici iz Samare, upotreba mešavine metana i vodonika sa vodonikom zapremine 40-50 odsto može povećati kapacitet gasnih turbina za oko 10 odsto.
Dodavanjem vodonika u gorivo se smanjuje ukupan broj atoma ugljenika i dolazi do potpunijeg sagorevanja goriva i do oslobađanja toplote. Time se smanjuje potrošnja goriva i ukupna emisija CO2, zaključuju naučnici.
Energija Sputnjika s Jelicom Putniković - Sputnik Srbija, 1920, 27.07.2020
Metan - gorivo budućnosti ili klimatska bomba /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala