- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Hrana za kojom žudite može da otkrijete nedostatke u organizmu

CC0 / Pixabay / Doručak — ilustracija
Doručak — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Možda niste znali, ali hrana za kojom čeznete otkriva nešto o zdravlju. Australijski nutricionisti ističu koliko je važno da obraćate pažnju na apetit i hranu za kojom žudite jer može da otkrijete i određene nedostatke u organizmu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Zdrav metabolizam

Nutricionista Li Holms ističe kako je čežnja za određenom hranom često pokazatelj manjka određenih minerala u telu, što s vremenom dovodi do zdravstvenih problema, a u ishrani se tada često borite sa povećanim apetitom i željom za određenom hranom, prenosi „Dejli mejl“.
Ako vam se u poslednje vreme jedu čokolada, orašasti plodovi ili pasulj, to može značiti da organizmu nedostaje magnezijuma, koji može da se pronađe u semenkama bundeve, čija semenkama, kikirikiju, sojinom mleku i spanaću. Li Holms smatra kako je normalno da u takvim trenucima obroku dodate tu čokoladu ili orašaste plodove.
Dodaje i kako manjak cinka, hroma, gvožđa, kalcijuma i magnezijuma, takođe, izazivaju želju za slatkišima.
Ako čeznete za lizalicama, zaslađenim napicima i namirnicama punim šećera, moguće je da vam nedostaje hroma, triptofana, fosfora, a prema rečima stručnjaka, sve je to potrebno za energiju, obnovu ćelija i zdrav metabolizam.

Nedostatak elektrolita

Ako ipak čeznete za slanim grickalicama, to bi mogao da bude znak nedostatka elektrolita, što se uglavnom javlja nakon vežbanja i dehidracije. Li Holms dodaje kako manjak cinka i gvožđa mogu, takođe, da budu uzrok želje za slanim.
Možda je malo čudno čeznuti za gaziranom vodom, ali i to se može dogoditi i to znači da imate manjak kalcijuma u organizmu. Zato nadoknadite taj nedostatak tako što ćete popiti mleko ili jesti šljive, brokoli i kelj u svakom obroku. Ako je u telu premalo gvožđa, verovatno ćete imati jaku želju za crvenim mesom, a ako u ishranu uključujete malo proteina, i to bi moglo biti odgovorno za želju za hranom.

Šta vam pokazuje želja za određenom hranom?

Želja za čokoladom: Vašem telu treba magnezijuma, a možete da ga unesete putem orašastih plodova, zelenog lisnatog povrća i voća.
Želja za zaslađenim pićima i hranom: Vašem telu treba hrom, triptofan i fosfor, a možete ih pronaći u zelenom povrću, piletini, siru, grožđu, jajima i žitaricama.
Želja za hlebom i testeninom: Vašem telu treba proteina i azota, a trebalo bi da jedete crveno meso, pasulj, čija semenke, masnu ribu.
Želja za masnom hranom: Vašem organizmu treba kalcijuma, a možete da ga pronađete u povrću, mleku i siru.
Želja za slanom hranom: Organizmu nedostaju hlor i silicijum, a možete da ih pronađete u semenkama, masnoj ribi i kozjem mleku.
Hrana - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Hrana koju jedemo može da nam kodira gene
Suto zastawiony stół  - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
DRUŠTVO
Imunitet je u crevima – šta jesti da se ojača
Dijeta - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.02.2022
RUSIJA
Zašto neki ljudi mogu mnogo da pojedu i da se ne ugoje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala