- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Imunitet je u crevima – šta jesti da se ojača

© Depositphotos.com / RawpixelSuto zastawiony stół
Suto zastawiony stół  - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Nutricionista Natalija Denisova otkrila je u intervjuu za Sputnjik koja pravila ishrane će pomoći u jačanju imunog sistema.
Veza između ishrane i imuniteta organizma se intenzivno istražuje u mnogim zemljama, rekla je nutricionista Natalija Denisova. Prema njenim rečima, ishrana za jačanje imuniteta mora da sadrži nezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6, proteine visoke biološke vrednosti i vlakna.
„Poznato je da mnogi hranljivi sastojci imaju antiupalna i antioksidativna svojstva. Ishrana koja pozitivno utiče na funkciju imuniteta treba da sadrži dovoljno proteina visoke biološke vrednosti, namirnice bogate omega-3 i omega-6 polinezasićenim masnim kiselinama. Takođe se preporučuje nizak sadržaj dodatog šećera i drugih jednostavnih ugljenih hidrata, velika potrošnja vlakana, posebno u obliku celih zrna“, objasnila je Natalija Denisova.
Takođe, imunitet se povećava se upotrebom adekvatne količine vitamina i minerala, nastavlja nutricionista.

„Od vitamina i minerala najznačajniju ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema imaju vitamini A, C, E i D. Od minerala – cink, selen, magnezijum, gvožđe, jod i bioflavonoidi. Dijetalna vlakna imaju indirektno antiinflamatorno dejstvo“, dodala je Natalija Denisova.

Dijetetičarka je navela proizvode koji sadrže mikronutrijente neophodne za jačanje imunološkog sistema..
„Glavni izvori su heljda i kaša, mekinje, integralni hleb, povrće, mahunarke, voće. Glavni izvori gvožđa su sve vrste mesa, goveđa džigerica, pečurke. Cink se nalazi u goveđoj jetri, mesu, siru, mahunarkama, orasima. Glavni izvori selena su testenine od durum pšenice, meso, morska riba i morski plodovi, pekarski proizvodi, beli luk, žumance. Glavni izvori magnezijuma su mahunarke, hleb sa mekinjama, orasi, suvo voće: suve kajsije, suve šljive, smokve“, rekla je Natalija Denisova.
Orašasti plodovi - Sputnik Srbija, 1920, 18.09.2021
DRUŠTVO
Orasi ili bademi? Koji je najzdraviji orašasti plod koji sprečava upale
Mediteranska ishrana - Sputnik Srbija, 1920, 25.01.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ishrana koja popravlja san: Novo istraživanje naučnika
Avokado - Sputnik Srbija, 1920, 04.02.2022
DRUŠTVO
Pet proizvoda za dug život
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala