https://lat.sputnikportal.rs/20220224/imunitet-je-u-crevima--sta-jesti-da-se-ojaca-1134573501.html
Imunitet je u crevima – šta jesti da se ojača
Imunitet je u crevima – šta jesti da se ojača
Sputnik Srbija
Nutricionista Natalija Denisova otkrila je u intervjuu za Sputnjik koja pravila ishrane će pomoći u jačanju imunog sistema. 24.02.2022, Sputnik Srbija
2022-02-24T19:35+0100
2022-02-24T19:35+0100
2022-02-24T19:35+0100
društvo
društvo
stil života
nutricionisti
ishrana
magazin
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/15/1134573510_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_f885144f8720e11c772bf8dbe622f246.jpg
Veza između ishrane i imuniteta organizma se intenzivno istražuje u mnogim zemljama, rekla je nutricionista Natalija Denisova. Prema njenim rečima, ishrana za jačanje imuniteta mora da sadrži nezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6, proteine visoke biološke vrednosti i vlakna.„Poznato je da mnogi hranljivi sastojci imaju antiupalna i antioksidativna svojstva. Ishrana koja pozitivno utiče na funkciju imuniteta treba da sadrži dovoljno proteina visoke biološke vrednosti, namirnice bogate omega-3 i omega-6 polinezasićenim masnim kiselinama. Takođe se preporučuje nizak sadržaj dodatog šećera i drugih jednostavnih ugljenih hidrata, velika potrošnja vlakana, posebno u obliku celih zrna“, objasnila je Natalija Denisova.Takođe, imunitet se povećava se upotrebom adekvatne količine vitamina i minerala, nastavlja nutricionista.Dijetetičarka je navela proizvode koji sadrže mikronutrijente neophodne za jačanje imunološkog sistema..„Glavni izvori su heljda i kaša, mekinje, integralni hleb, povrće, mahunarke, voće. Glavni izvori gvožđa su sve vrste mesa, goveđa džigerica, pečurke. Cink se nalazi u goveđoj jetri, mesu, siru, mahunarkama, orasima. Glavni izvori selena su testenine od durum pšenice, meso, morska riba i morski plodovi, pekarski proizvodi, beli luk, žumance. Glavni izvori magnezijuma su mahunarke, hleb sa mekinjama, orasi, suvo voće: suve kajsije, suve šljive, smokve“, rekla je Natalija Denisova.
https://lat.sputnikportal.rs/20210918/orasi-ili-bademi-koji-je-najzdraviji-orasasti-plod-koji-sprecava-upale-1129932920.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220125/ishrana-koja-popravlja-san-novo-istrazivanje-naucnika-1133624942.html
https://lat.sputnikportal.rs/20220204/pet-proizvoda-za-dug-zivot--1133984703.html
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Vesti
sr_RS
Sputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/15/1134573510_168:0:2899:2048_1920x0_80_0_0_9987e49dcad94b7b70852ee9787d1e5f.jpgSputnik Srbija
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
društvo, stil života, nutricionisti, ishrana, magazin
društvo, stil života, nutricionisti, ishrana, magazin
Imunitet je u crevima – šta jesti da se ojača
Nutricionista Natalija Denisova otkrila je u intervjuu za Sputnjik koja pravila ishrane će pomoći u jačanju imunog sistema.
Veza između ishrane i imuniteta organizma se intenzivno istražuje u mnogim zemljama,
rekla je nutricionista Natalija Denisova. Prema njenim rečima, ishrana za jačanje imuniteta mora da sadrži nezasićene masne kiseline omega-3 i omega-6, proteine visoke biološke vrednosti i vlakna.
„Poznato je da mnogi hranljivi sastojci imaju antiupalna i antioksidativna svojstva. Ishrana koja pozitivno utiče na funkciju imuniteta treba da sadrži dovoljno proteina visoke biološke vrednosti, namirnice bogate omega-3 i omega-6 polinezasićenim masnim kiselinama. Takođe se preporučuje nizak sadržaj dodatog šećera i drugih jednostavnih ugljenih hidrata, velika potrošnja vlakana, posebno u obliku celih zrna“, objasnila je Natalija Denisova.
Takođe, imunitet se povećava se upotrebom adekvatne količine vitamina i minerala, nastavlja nutricionista.
„Od vitamina i minerala najznačajniju ulogu u pravilnom funkcionisanju imunog sistema imaju vitamini A, C, E i D. Od minerala – cink, selen, magnezijum, gvožđe, jod i bioflavonoidi. Dijetalna vlakna imaju indirektno antiinflamatorno dejstvo“, dodala je Natalija Denisova.
Dijetetičarka je navela proizvode koji sadrže mikronutrijente neophodne za jačanje imunološkog sistema..
„Glavni izvori su heljda i kaša, mekinje, integralni hleb, povrće, mahunarke, voće. Glavni izvori gvožđa su sve vrste mesa, goveđa džigerica, pečurke. Cink se nalazi u goveđoj jetri, mesu, siru, mahunarkama, orasima. Glavni izvori selena su testenine od durum pšenice, meso, morska riba i morski plodovi, pekarski proizvodi, beli luk, žumance. Glavni izvori magnezijuma su mahunarke, hleb sa mekinjama, orasi, suvo voće: suve kajsije, suve šljive, smokve“, rekla je Natalija Denisova.