- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Erupcija jednog od najmanjih vulkana na svetu izazvala haos u okolini filipinske prestonice /video/

© AP Photo / Reynante Olitan De VillaErupcija vulkana Tal
Erupcija vulkana Tal - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Vulkan Tal, na jezeru u blizini filipinske prestonice Manile, izbacio je danas oblak pare i pepela 1,5 kilometar u nebo u kratkoj, ali snažnoj eksploziji, što je primoralo vlasti da podignu nivo uzbune i evakuišu stotine stanovnika sa ugroženih lokacija.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Magma je došla u kontakt sa vodom u glavnom krateru vulkana Tal u provinciji Batangas, što je izazvalo eksploziju pare koju su pratile manje emisije lave, praćene vulkanskim zemljotresima, saopštio je Filipinski institut za vulkanologiju i seizmologiju, prenosi AP.
Institut je podigao uzbunu za 311 metara visoki Tal, jedan od najmanjih vulkana na svetu, na treći od pet nivoa, što označava da „postoji ulaz magme u glavni krater koji bi mogao da podstakne naredne erupcije“.
Stanovnici pet sela na jezeru, unutar opasne zone od sedam kilometara oko kratera i u obližnjim gradovima, upozoreni su na moguću opasnost, i započela je njihova evakuacija, a više od 1.200 preselilo se u skloništa za hitne slučajeve do podneva, prema filipinskim vlastima navodi AP.
Tal je poslednji put eruptirao u januaru 2020. godine, kada je više od 376.000 ljudi evakuisano, a oblak pepala tada je stigao do 65 kilometara udaljene prestonice Manile i od tada vulan je sporadično pokazivao znake aktivnosti, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala