- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Željka Cvijanović: Sijekovački masakr prvi masovni ratni zločin na teritoriji BiH

© Sputnik / Aleksandar MilačićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
Pratite nas
Sijekovački masakr je prvi masovni ratni zločin na teritoriji BiH i nesumnjivi akt agresije u kojem su učestvovale i regularne jedinice druge države, rekla je Željka Cvijanović, predsednica na Republike Srpske na obeležavanju 30 godina od zločina nad Srbima u Sijekovcu.
„Prošle su tačno tri decenije od stravičnih zločina u ovom do tada pitomom i mirnom posavskom selu. Zločin protiv mira, zločin nad komšijama, meštanima i nedužnim civilima, kojima je srpsko ime i prezime bila jedina krivica, a i presuda“, naglasila je Cvijanovićeva.
Ona je naglasila da je naša obaveza da pamtimo i da se okupljamo i ta obaveza je utoliko veća, jer tih žrtava nema ko da se seti osim nas samih.
„Zbog toga je važno da čuvamo Republiku Srpsku i njene institucije, jer su one jedini garant i kolektivna pamćenja, ali i budućnosti na ovim prostorima. Od osnivanja Republike Srpske do danas nikada nije bilo lako, niti jednostavno“, rekla je Cvijanovićeva.
Predsednica Srpske obratila se i građanima Sijekovca.
„Vi u Sijekovcu to najbolje znate i vama nije potrebno objašnjavati, jer znate kroz šta ste sve prošli. Mnogi izazovi su tek pred nama, ali uvjerena sam da ćemo ih zajedničkim snagama savladati i prevazići. Čuvaćemo mir i stabilnost, ali jednako i odlučno i naše institucije i nadležnosti i pravo da budemo svoji na svome“, naglasila je Cvijanovićeva, prenosi RTRS.
Ona je poručila da upravo ovo mesto treba stalno i iznova da nas podseća kaliko je važna sloboda.
„Koliko smo je skupo platili i koliko je snažno treba braniti u budućnosti“, rekla je predsednica Srpske Željka Cvijanović.
U Sijekovcu je ubijeno devet srpskih civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 17, a najstarija 72 godine, a tokom 1992. godine ubijeno je 46 srpskih civila.
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2022
REGION
Dodik: Ne osećam se kao važna zverka da me NATO hapsi
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
REGION
Cvijanović: Retko ko ima pojma o realnosti u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala