- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Cvijanović: Retko ko ima pojma o realnosti u BiH

© Sputnik / Lola ĐorđevićŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je BiH zemlja u kojoj se ne poštuje vlastiti Ustav, da su oni koji se zalažu za njegovo poštovanje sankcionisani iz inostranstva, a oni koji ga ne poštuju nagrađeni.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ona je za švajcarski magazin „Veltvohe“ rekla da svi pričaju o BiH, ali retko ko ima pojma o njenoj realnosti i naglasila da su domaće institucije te koje treba da deluju, a ne strane diplomate, kao i da unutrašnji dijalog treba da zameni širenje laži po stranim centrima, prenosi RTRS.
Cvijanovićeva je ukazala da bošnjački političari redovno iznose takve navode kako bi privukli međunarodnu pažnju, nadajući se spoljnom mešanju umesto da razgovaraju s onima s kojima žive u BiH.
„Dokle god se dočarava unutrašnji sukob ili čak rat, oči sveta su uprte u njih. Ako se priča samo o zahtevu da se primenjuje Ustav, onda to nije tema koja će privući međunarodnu pažnju, ali rat i secesija hoće i zato se ta laž i koristi“, rekla je Cvijanović i istakla da u BiH nema opasnosti od oružanog sukoba.

„Samo NATO može predstavljati pretnju u tom smislu“, navela je predsednica Srpske.

Ona je precizirala da nema secesije, nema separatizma.
„Ovo je izgovor međunarodne zajednice da skrene pažnju sa njihovih neuspeha i problema koje su stvorili. Nema razloga za optužbe jer poštujemo Dejtonski sporazum. On nam pruža priliku da živimo zajedno u miru i da sarađujemo“, jasna je Cvijanović.
Istakla je da BiH ima budućnost ako njeni politički akteri sednu i pristanu da sami rešavaju svoje probleme umesto da se oslanjaju na druge zemlje:
„Srpske i hrvatske političke stranke traže dijalog, ali bošnjačka strana odbija. Centralizacija naše države u Sarajevu, koju su Bošnjaci postigli uz pomoć međunarodne zajednice, njima je u interesu, ali nije Srbima i Hrvatima. Mi to ne vidimo kao uspeh.“
Cvijanovićeva je navela primer da je Republika Srpska pokrenula hidroenergetski projekat sa Srbijom, ali da Sarajevo to nastoji da spreči, zatim aerodrom u južnom delu Republike Srpske koji, kako je navela, oni žele da blokiraju.
„Postojao je projekat auto-puta između Beograda, Banjaluke i Sarajeva, nisu bili zainteresovani. Mi u Republici Srpskoj nikada ne bismo sprečili projekat koji bi pomogao Federaciji BiH da napreduje“, rekla je Cvijanovićeva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala