Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Očigledno da Briselski sporazum ne postoji – Priština ga ruši

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Očigledno je da Briselski sporazum više ne postoji, jer sve što smo imali, Aljbin Kurti ruši, konstatovao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nakon poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Kurti je to srušio, videćemo kako će dalje da se nastavi, pitanje je trenutka kako će dalje da bude rušeno. Ja se tome ne radujem, zahvaljujući tom sporazumu smo devet godina čuvali mir, uspeli da sačuvamo gotovo u istom broju Srbe sa KiM kao 2013. godine što je užasno teško i ništa od vitalnih, nacionalnih interesa nismo izgubili“, rekao je Vučić.
On je dodao je da je najveći broj zemalja priznalo tzv. Kosovo od 2008.do 2010.godine, posle toga manje, dok je u poslednjih nekoliko godina značajan broj povukao priznanje, te da treba samo pogledati rezultat.
Na pitanje da li za Brisel postoji ili ne Briselski sporazum, Vučić je za „Juronjuz Srbija“ rekao da je Beograd bio najpošteniji prema tom sporazumu i da su iz EU uvek govorili o njemu, ali da nikad nismo videli konkretnu akciju koja bi naterala Prištinu da sprovede najvažnije odredbe.
Ukazao je da je Brisel Beogradu zamerao tehnička pitanja, a suštinu, Zajednicu srpski opština, „duh, suština i so soli Briselskog sporazuma“ nije pokrenuo, zato što ih, kako kaže, to ne zanima.
Razlog za to je, navodi, što je najveći broj zemalja EU priznao nezavisnost Kosova, i ništa ih ne zanima, osim kako da Srbiju približe priznanju i kako da vrše pritiske na našu zemlju.
„Zato se držim Briselskog sporazuma kao 'pijan plota'. Zato sam molio Srbe da ne prenagljuju, jer najlakše je reći da izlazimo iz institucija a, šta ako kažemo da idemo na izbore, na silu otvorimo mesta, kutije, oni će da dođu da pucaju na Srbe, imaćemo rat“, ukazao je Vučić.
Dodao je da je svestan da takvim rešenjem najviše gubi politička opcija koju vodi, ali da je sve bolje nego da se na bilo koji način ugroze mir i bezbednost Srba na KiM.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
SRBIJA
Vučić upozorio: Krenu li Srbi na KiM da organizuju izbore, albanska policija će da puca na njih
Na pitanje zašto je Beogradu bilo lakše da razgovara sa Kurtijevim prethodnicima, odgovorio je da je to pitanje za Prištinu, a ne za Beograd.
Mnogi pre Kurtija su, kaže, imali neupredivo realističniji pristup, razumeli su šta je stvarnost na terenu, potrebe Srba, da Srbija ne priznaje Kosovo, dok neki to ne mogu da razumeju.
„Ali, danas imate i Ukrajinu, i onda svi u regionu, a posebno Albanci na KiM misle da je to idealna prilika za njih, da je iskoriste za dalje žigosanje Srba, za dalje sprovođenje kampanje o NATO-u“, primetio je Vučić.
Na konstataciju da Kurti ne bi ništa radio bez podrške Zapada, Vučić je rekao da je tako i on sam mislio, možda misli i danas, a ne može javno da kaže, ali da je sigurno da Kurti nečiju podršku ima, jer sve što je radio i radi ugrožava mir i stabilnost.
Ponovio je da je Beograd bio spreman na kompromis da bi Srbi glasali na KiM, da su bili spremni da sve ide preko oficira za vezu, ali su iz Prištine insistirali da se Vlada Srbije obrati tzv. Vladi Kosova.
„Hteli smo kompromis da Srbi izađu na izbore, prihvatila su Kvinta i Brisel, ali je Kurti rekao – ne. Jedino traži priznanje. Priznanje nikada nećete dobiti“, ponovio je Vučić, prenosi Tanjug.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
SRBIJA
Vučić: Kurti je rešio da napadne Srbe, Briselski sporazum više ne postoji /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala