- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD i EU formiraju radnu grupu: Cilj – smanjenje zavisnosti Evrope od ruskih energenata

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaPumpe za crpljenje nafte
Pumpe za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države i Evropska komisija saopštile su da formiraju zajedničku radnu grupu čiji je cilj smanjenje zavisnosti Evrope od energenata iz Rusije. Cilj rada grupe biće diversifikacija isporuka tečnog prirodnog gasa i smanjenje potrebe za prirodnim gasom.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Danas su predsednik Džo Bajden i šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavili formiranje zajedničke radne grupe za smanjenje zavisnosti od fosilnih goriva iz Rusije i jačanje evropske energetske bezbednosti. Grupa organizuje rad oko dva glavna cilja - diversifikacija isporuka tečnog prirodnog gasa u skladu sa klimatskim ciljevima i smanjenje potražnje za prirodnim gasom“, navodi se u saopštenju koje je objavila Bela kuća.

Ističe se da će zajednička grupa raditi na osiguravanju energetske bezbednosti Ukrajine i EU.
SAD će raditi sa partnerima kako bi osigurali dodatne isporuke tečnog prirodnog gasa u Evropu – najmanje 15 milijardi kubnih metara gasa 2022. godine, dok se u budućnosti očekuje povećanje isporuka, ističe se u saopštenju Bele kuće.
Kako je precizirano, Evropska komisija će raditi sa članicama EU kako bi osigurala dodatnu potražnju za tečnim prirodnim gasom iz SAD u iznosu od oko 50 milijardi kubnih metara godišnje najmanje do 2030. godine.

Fon der Lajen: Nadamo se da će američki gas zameniti ruski

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen računa na to da će američki gas zameniti ruski gas u Evropskoj uniji.
„Neprocenjiva podrška SAD podrazumeva i osiguravanje nezavisnosti EU od ruskih energenata. Kao što znate, želimo da smanjimo tu zavisnost, da je se oslobodimo. To će biti moguće zahvaljujući prelasku na obnovljive izvore energije, a takođe zahvaljujući dodatnim isporukama tečnog prirodnog gasa. Želimo da se oslonimo na pouzdane dobavljače, stoga je odluka SAD da ove godine isporuči Evropskoj uniji 15 milijardi kubnih metara tečnog prirodnog gasa korak u ispravnom pravcu. To će već omogućiti da se smanji kupovina tečnog gasa iz Rusije. U budućnosti će SAD moći da isporučuju 50 milijardi kubnih metara godišnje, što će omogućiti da se zameni trećina ruskog gasa“, saopštila je fon der Lajenova na zajedničkoj pres-konferenciji u Briselu sa američkim liderom Džozefom Bajdenom.
Ranije je istakla da EU neće dozvoliti da se ruski gas plaća u rubljama, preneo je Rojters.
Ona je istakla da je ta opcija neprihvatljiva, jer bi, po njenom mišljenju, plaćanje u rubljama predstavljalo kršenje antiruskih ograničenja koje je uvela Evropska unija.
„Ovo bi bio pokušaj da se zaobiđu sankcije. Nećemo dozvoliti da se zaobiđu naša ograničenja", rekla je fon der Lajen.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. Kako je rekao, „nema smisla da Rusija isporučuje svoje proizvode u EU i SAD i da dobija isplatu u dolarima, evrima i drugim valutama“. Ruski predsednik je naložio kompaniji „Gasprom“ da prebaci ugovore u rublje. On je poručio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa ugovornim količinama i cenama.
Radnik RN-Purneftgaza, ćerke firme Gasproma kod kompresorske stanice na gasnom polju Karampur u autonomnoj oblasti Jamal Nenec - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
RUSIJA
Rusija: Evropi će biti teško da se oslobodi ruskih energenata
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala