- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Donald Tramp podneo tužbu protiv Hilari Klinton

© REUTERS / Jonathan ErnstKandidat Republikanske partije Donald Tramp i kandidat demokrata Hilari Klinton
Kandidat Republikanske partije Donald Tramp i kandidat demokrata Hilari Klinton - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Bivši američki predsednik Donald Tramp podneo je tužbu protiv Hilari Klinton, Demokratske stranke, njihovih advokata, nekadašnjih službenika FBI, svih umešanih u takozvani „Dosije Stil“, odnosno navodnu zaveru da se Tramp optuži za povezanost sa Rusijom pred izbore 2016, te da se tako podriva njegov predsednički mandat kasnije.
Trampova tužba protiv Hilari Klinton podneta je federalnom sudu u Južnom okrugu Floride i njom se traži 72 miliona dolara odštete.
„Godinama je Hilari Klinton, zajedno sa svojim kohortama, pokušavala da sakrije svoju krivicu tako što je usmeravala druge da rade prljavi posao za nju. Ova tužba nastoji da pozove na odgovornost sve umešane zbog njihovih gnusnih dela i da podrži principe naše svete demokratije“, rekla je Trampov advokat Alina Haba.
Haba navodi i da „optužba opisuje podlu zaveru optuženih da ocrne Donalda Trampa, širenjem lažne priče da je u dosluhu sa Rusijom“.
U tužbi se, osim Klintonove, terete i Debi Voserman Šulc, nekadašnja predsedavajuća Demokratskog nacionalnog komiteta, šef izborne kampanje Hilari Klinton, Džon Podesta, kao i Kristofer Stil, bivši britanski špijun kog je angažovao advokat blizak Klintonovoj i koji je napravio dosije o navodnim vezama Trampa i Rusije, kao i navodnim kompromitujućim dokumentima koje je Moskva prikupila protiv Donalda Trampa.
Pored njih, tuženo je i nekoliko firmi za koje se veruje da su učestvovale u „zaveri“.
Među tuženima je i Džejk Saliven, koji trenutno obavlja funkciju savetnika predsednika SAD Džoa Bajdena.
U tužbi se navodi da su okrivljeni „falsifikovali dokaze, varali snage reda i zloupotrebljavali pristup visoko osetljivim izvorima podataka“, a ovaj slučaj poredi se sa čuvenom aferom „Votergejt“.
Kada je Tramp ipak uspeo da pobedi na izborima, grupa opisana u tužbi nastavila je sa svojim aktvnostima, pokušavajući da podrije njegov predsednički mandat, navodi se u tužbi.
Trampovi advokati optužuju navedene za kršenje više akata o korupciji, zaveru, narušavanje ugleda širenjem lažnih tvrdnji, zlonamerno krivično gonjenje, kompjutersku prevaru i zloupotrebu, krađu poslovnih podataka i druga krivična dela, prenosi RT.
Bivši američki predsednik Donald Tramp na konvenciji republikanaca u Severnoj Karolini - Sputnik Srbija, 1920, 05.12.2021
SVET
Američki časopis pronašao glavni izvor lažnih informacija o vezama Trampa i Rusije
Američki predsednički izbori  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2020
U američke izbore se ne meša Kremlj, već specijalne službe SAD
Džon Podesta - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2016
Šef kampanje Klintonove optužio Trampove savetnike da su bili u dosluhu s Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala