- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Brisel: Punjenje skladišta gasa da počne što pre

© Sputnik / Lola ĐorđevićGasovod
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Punjenje skladišta sa gasom u Evropskoj uniji bi trebalo da počne što je pre moguće, a zemlje Evropske unije i Evropska komisija bi trebalo da počnu da rade na zajedničkim kupovinama gasa i vodonika, navodi se u zaključku sa samita šefova država Evropske unije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Što se tiče sledeće zime, države-članice i Komisija će po hitnom postupku zajedno raditi na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa, tečnog prirodnog gasa i vodonika, optimalno koristeći kolektivnu politiku i tržišni značaj Evropske unije i njenih država-članica kako bi smanjili cene“, navodi se u dokumentu.

Platforma za zajedničku nabavku će biti otvorena za zemlje Zapadnog Balkana i tri pridružena istočna partnera.

Makron i Šolc o Putinovoj odluci da se gas plaća u rubljama

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da Francuska nema osnova da se složi sa zahtevom Rusije da u rubljama plaća ruski gas i smatra da je cilj tog zahteva da se izbegnu sankcije.
Francuski lider je podvukao da bi kupci ruskog gasa u Evropi trebalo da ga kupuju za evre, tako da nije moguće da se taj zahtev ispuni.
Temu plaćanja gasa u rubljama je komentarisao i nemački kancelar Olaf Šolc koji je naveo da se u Evropskoj uniji vode činjenicom da potpisani ugovori sa Rusijom o isporukama gasa predviđaju plaćanje u evrima ili dolarima.
Italijanski premijer Mario Dragi je saopštio da Italija ne očekuje smanjenje isporuka prirodnog gasa iz Rusije bez obzira na zahteve Moskve da se gas plaća u rubljama.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin doneo je 23. marta odluku da će neprijateljske zemlje ubuduće plaćati gas u rubljama.
Ruska vlada je po Putinovom nalogu sastavila početkom marta spisak stranih država i teritorija koje preduzimaju neprijateljske akcije protiv Moskve. Prema spisku, među njima su Crna Gora, Severna Makedonija i cela Evropska unija.
Rusija je pokrenula vojnu operaciju za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine 24. februara. Kao odgovor na to zapadne zemlje su uvele velike sankcije Moskvi, prvenstveno bankarskom sektoru i u sferi isporuka visoko tehnoloških proizvoda. Pojedine kompanije su objavile da obustavljaju poslovanje u Rusiji.
Kremlj je okarakterisao zapadne sankcije kao ekonomski rat bez presedana. Vlasti su istakle da su spremne za ovakav razvoj događaja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Putin naložio: Neprijateljske zemlje će plaćati gas u rubljama /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala