- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Američki „tigar“ spreman za falsifikovanje razloga za napad na Rusiju

CC BY-SA 2.0 / Flickr/AK Rockefeller / CIA Shadow WarsAgencija CIA
Agencija CIA - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
Pratite nas
Bela kuća je oformila grupu „Tigar“, koju čini tim bezbednosnih eksperata čiji je zadatak da razrade planove za slučaj da Rusija “odluči da iskoristi hemijsko, biološko ili nuklearno oružje”. Međutim, ruski vojni ekspert Viktor Baranec upozorava da ta grupa sprema scenario po kome će Rusiju lažno optužiti za upotrebu hemijskog oružja.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Ekspert podseća na reči američkog predsednika Džoa Bajdena koji je ove nedelje u Briselu, gde se sastao sa liderima NATO, G7 i EU, rekao da će SAD odgovoriti ako ruski lider Vladimir Putin upotrebi hemijsko oružje u Ukrajini i da će taj odgovor zavisiti od situacije.
„Bajden je rekao da će se SAD i NATO umešati u sukob na teritoriji Ukrajine samo u slučaju ako Rusija upotrebi hemijsko oružje. Skrećem pažnju, hemijsko oružje je u prvom planu, pa tek onda dolazi biološko i nuklearno. Posle Bajdena nastupio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je naveo da je NATO spreman da Ukrajini obezbedi sredstva za borbu protiv hemijskog, biološkog i nuklearnog oružja. Iz ovoga se može zaključiti da ta grupa „Tigar“, najverovatnije, savetuje Bajdena i Pentagon da prebace nekakva hemijska sredstva u Ukrajinu kako bi simulirali hemijski napad ruskih trupa, a onda će dalje sve ići po dobro poznatom scenariju – položiće stotine leševa, pozvaće svetske medije i optužiće Rusiju za taj napad. To će onda značiti da SAD i NATO treba da se uključe u borbena dejstva u Ukrajini“, upozorava Baranec, inače pukovnik u penziji.
Baranec istovremeno podseća na epruvetu sa belim prahom koju je 2003. godine državni sekretar SAD Kolin Pauel pokazao u SB UN kao dokaz da Sadam Husein navodno u Iraku poseduje oružje za masovno uništenje, što kasnije nikada nije potvrđeno.
„Reći ću vam da legendarna epruveta koju je general Pauel pokazao u UN još uvek skuplja prašinu negde u kancelarijama Bele kuće i Pentagona. Nadam se da je jasno šta hoću da kažem. Ta epruveta još nije bačena u smeće i ona i dalje može da vrši posao. Istina, ovoga puta će epruvetu pokazati neki drugi manipulant“, ističe Baranec.
Prethodno je generalni sekretar NATO-a podvukao neophodnost priprema za eventualni sukob. On je po prvi put rekao kako bi upotreba oružja za masovno uništenje, čak i unutar granica Ukrajine, mogla da ima “strašne posledice” za stanovnike zemalja članica NATO. Govorio je o strahu da bi hemijski ili radioaktivni oblak mogao da se proširi preko granica. Jedno od ključnih pitanja koje se preispituje jeste da li bi takva “kolateralna šteta” bila smatrana napadom na NATO članicu i da li bi zahtevala zajednički vojni odgovor.

Grupa „Tigar“ – tim visokoprofesionalnih provokatora

Osim toga, američki mediji navode da grupa „Tigar“ razmatra moguće odgovore ukoliko Rusija unutar NATO teritorije napadne konvoje sa naoružanjem za Ukrajinu. Istina, istovremeno se napominje da američki zvaničnici smatraju da je scenario da će Moskva izvršiti nuklearni napad malo verovatan.
Prethodni sastav tima „Tigar“ je mesecima radio u tajnosti pripremajući vladu SAD za slučaj ruskog napada na Ukrajinu i navodno je odigrao ključnu ulogu u osmišljavanju sankcija koje su uvedene Rusiji, kao i rasporeda NATO snaga u državama i naoružavanju ukrajinske vojske.
Baranec upozorava da je grupa „Tigar“ pretnja Rusiji, jer bi mogla da podmetne Bajdenu lažne scenarije i time ga podstakne da pritisne „crveno dugme“.
„Zbog toga je ta grupa opasna. To su visokoprofesionalni provokatori. Oni manipulišu i Belom kućom i često Pentagonom. Nuklearna opasnost uvek postoji, a i ako ne postoji možete se izmisliti. Za to je potreban dobar scenario, a grupa ‘Tigar’ razvija takve scenarije“, ističe ekspert.
Rusija se sprema za sve te scenarije, kaže Baranec. Prema njegovim rečima, spremna je za dve vrste rata - konvencionalni i nuklearni rat. Rusija smatra nuklearno oružje isključivo kao sredstvo obuzdavanja, dok je njegova primena krajnja mera. Takođe, Moskva zadržava pravo da pruži odgovor na bilo kakav nuklearni napad na njenu teritoriju ili na teritoriju zemalja-saveznica, bilo da je reč o balističkim raketama ili o oružju za masovno uništenje.
Obuzdavanje je usmereno na to da potencijalni protivnik bude svestan da ga neizbežno čeka odmazda za agresiju.
„Možemo ga upotrebiti i ako vidimo da Amerikanci raspoređuju svoje rakete u Evropu, ako vidimo da stavljaju svoje nuklearne snage u pripravnost na moru, kopnu i tako dalje“, dodaje Baranec.
Rusija i SAD, najveće svetske nuklearne sile, imaju više od 90 odsto svetskih zaliha nuklearnog oružja, a Baranec napominje da se doktrine dve zemlje bitno razlikuju u jednoj tački – za razliku od Rusije koja će nuklearno oružje koristiti samo u odbrambene svrhe, Amerikanci nemaju tu tačku, jer su „sebi dali pravo da izvršavaju napade kada im je volja“.

Ruska državna bezbednost

Na pitanje ima li Rusija svoju grupu koja može da parira „Tigru“, pukovnik Viktor Baranec potvrdno odgovara, navodeći da je to Savet bezbednosti Ruske Federacije.
„Njegovi zadaci su formulisanje politike u oblasti državne bezbednosti, i štaviše, politike po raznim parametrima: vojnim, ekonomskim, političkim, naučnim, vojno-industrijskim i tako dalje. Sve što spada pod reč ‘bezbednost’, uključujući i bezbednost hrane... Šef te ‘grupe’ je naš predsednik i vrhovni komandant Vladimir Putin, a sekretar je Nikolaj Patrušev“, kaže pukovnik.
S druge strane, glavni zadatak američke grupe „Tigar“ je da predvidi moguće pretnje SAD i da savetuje Belu kuću i Pentagon kako da postupe u određenim situacijama. To je grupa za „brejnstorming“, precizira ekspert.
„Ta grupa je godinama savetovala Belu kuću i Pentagon, a glavni zadatak ove grupe je da predvidi pretnje i da izradi plan koji će opravdati vojnu intervenciju SAD u određenoj zemlji. I u ovom slučaju, rade na tome i nije isključeno da biraju trenutak kada će SAD i NATO moći da uđu u direktnu vojnu konfrontaciju sa Rusijom. Oni modeliraju taj trenutak i kao što sam već naglasio sada se na pre svega drže hemijskog oružja“, kaže Baranec.
Ekspert tvrdi da grupa „Tigar“, nije osnovana četiri dana nakon početka ruske vojne operacije u Ukrajini, kako to predstavljaju zapadni mediji, nego mnogo ranije, još za vreme rata u Iraku.
Prema njegovim rečima, tu grupu čine predstavnici Bele kuće, Pentagona, CIA, vojne obaveštajne agencije, kao i brojni naučnici, novinari, stručnjaci za sajber rat i eksperti koji predstavljaju velike industrijske kompanije.
Novi tim te grupe formiran je odlukom Bajdenovog nacionalnog savetnika za bezbednost Džejka Salivena.
Ipak, Baranec ističe da je Rusija spremna da odgovori i da odbije svaku pretnju.
Bela kuća - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Amerika šalje „papirnog tigra“ na ruskog medveda
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala