- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova: Napadom na Jugoslaviju SAD bombardovale međunarodno pravo

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaGeneralštab, NATO agresija
Generalštab, NATO agresija - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države „bombardovale“ su međunarodno pravo još 1999. godine kada je počelo bombardovanje Jugoslavije od strane NATO snaga i nemaju pravo da drže pridike o moralu drugima, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„SAD i njeni saveznici su 78 dana bombardovali gradove i sela, civilnu infrastrukturu, bolnice, dizali u vazduh mostove, putničke vozove i autobuse, ubijali žene, decu i starce. Stotine pripadnika jugoslovenskih vojnika poginulo je hrabro braneći svoju zemlju. Upravo tada je Zapad svojim rukama uništio temelje na kojima je počivala bezbednost u Evropi u posleratnom periodu. Kada čujemo da Evropa, kako nam sada govore, ništa slično nije videla, navodeći kao primer Ukrajine ili drugih država, želim da podsetim: da li ste zaista zaboravili same sebe 1990-ih godina u Istočnoj Evropi, konkretno u Jugoslaviji?“, istakla je Zaharova na brifingu.
Porptarolka je dodala da je Evropa možda i zaboravila, ali u Rusiji pamte i svet neće zaboraviti.
„Vašington i njegovi sateliti su arogantno i jednostrano prisvojili sebi pravo da primenjuju silu, kad god im se prohte, jednostavno zato što je njihov geopolitički eksperiment tada počeo da propada“, ocenila je Zaharova.
Ona je podsetila da nijedna tužba nije rešena na globalnom nivou.
Niko nikada nije kažnjen, ni u jednom od navedenih slučajeva – samo ‘kolateralni gubici’, gubici koji prate realizaciju geopolitičkih ambicija SAD, Londona i njihovih satelita. Tek posle nekih od najneverovatnijih slučajeva ubistava civila se američka vojska nevoljno izvinila i to je sve“, podsetila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova.
„U trenutnim okolnostima, kada je reč o zaštiti ljudi koji su bili podvrgnuti genocidu, maltretiranju, mučenju, ugnjetavanju u Ukrajini osam godina, osam dugih godina, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici licemerno pokušavaju da prikažu pravedni gnev, cinično govore o navodnim kršenjima međunarodnog prava – pa sami ste ga bombardovali 1999. godine, a zatim ste više puta ponavljali za vas uspešno iskustvo tokom 2000-ih. Nije vaše da drugima držite pridike o moralu“, zaključila je Zaharova.
Srbija se 24. marta seća tragičnih događaja – NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Vazdušni udari Severnoatlantske alijanse trajali su od 24. marta do 10. juna 1999. godine i doveli su do smrti više od 2,5 hiljada ljudi, uključujući 87 dece, i štete od 100 milijardi dolara.
Godine 1999. oružani sukob između albanskih separatista iz Oslobodilačke vojske Kosova i srpske vojske i policije doveo je do bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije od strane NATO snaga. Vojna operacija preduzeta je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i na osnovu tvrdnji zapadnih zemalja da su vlasti SRJ vršile etničko čišćenje u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija i tamo izazvale humanitarnu katastrofu.
Prema navodima lekara, upotreba bombi sa osiromašenim uranijumom od strane NATO avijacije 1999. godine i uništavanje objekata opasnih po životnu sredinu tokom vazdušnih udara doveli su do toga da je Srbija sada lider po broju umrlih od raka u Evropi, sa skoro 60 hiljada novih pacijenata obolelih od raka godišnje.
Zgrada Generalštaba VJ teško oštećena u NATO bombardovanju - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Volodin o NATO bombardovanju Jugoslavije: Rusija oseća posebnu bol
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala