- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Pripadnici ukrajinske teritorijalne odbrane tokom obuke - Sputnik Srbija

Britanski instruktori obučavali ukrajinske vojnike koji su se borili u Donbasu

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija Rusije u Ukrajini. SAD i EU su saopštili da nameravaju da uvedu dodatne sankcije protiv Moskve i pooštre već uvedene na kraju predstojeće posete američkog predsednika Džozefa Bajdena Briselu. U isto vreme Kina je izrazila nadu na aktivnije učešće u rešavanju ukrajinske krize.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
06:33 24.03.2022
Pripadnici Narodne milicije LNR sprovode evakuaciju ljudi iz oslobođenog grada Rubežnoje, čija periferija je pod kontrolom ukrajinske vojske.
Ranije je saopšteno da je iz tog mesta izvedeno više od 2.500 ljudi. Narodna milicija LNR saopštila je da su snage te republike ušle u grad, a da se borbe nastavljaju na periferiji. U samom mestu nastavljeni su okršaji, a u susednim Lisičinsku i Severnodonjecku vode se artiljerijski dueli između Narodne milicije LNR i ukrajinske vojske.
06:16 24.03.2022
Britanci obučavali Ukrajince 2018.
Britanski instruktori obučavali su ukrajinske vojnike upotrebi oružja 2018. godine, kada su strane u Minskom procesu pokušavale da regulišu konflikt mirnim putem, a London još nije objavio da će dostaviti protivtenkovske bacače granata NLAW, proizilazi iz dokumenta nađenog u oslobođenom mestu Volnovaha u Donjeckoj oblasti.
05:54 24.03.2022
Ukrajinska vojska ispalila je oko 5.30 po lokalnom vremenu osam granata kalibra 122 milimetra na Donjeck, saopšteno je iz Centra za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
05:41 24.03.2022
Na dokumentima o obuci ukrajinskih vojnika potpis pukovnika M. Evansa
Ukrajinski vojnici, koji su se borili u Donbasu, dobili su sertifikate o obuci koju su vodili britanski instruktori, sa potpisom pukovnika Kraljevskog tenkovskog puka M. Evansa, otkriva dokument koji je nađen u oslobođenom mestu Volnovaha u Donjeckoj oblasti.
05:36 24.03.2022
Ukrajinska vojska je tokom noći gađala naseljeno mesto Donjecki u LNR sa četiri granate kalibra 152 milimetra, pri čemu su oštećena četiri objekta, saopštio je predstavnik LNR u Centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.
05:33 24.03.2022
Posledice granatiranja naselja u Donbasu od strane ukrajinskih snaga bezbednosti - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
RUSIJA
Više eksplozija u ruskom selu u blizini granice sa Ukrajinom
03:38 24.03.2022
Ruski ambasador: Optužbe Stejt departmenta o navodnim ratnim zločinima izlaze iz okvira zdravog razuma
Ruski ambasador u Vašingtonu: Ne potpirujemo proteste, to je antiruska propaganda - Sputnik Srbija
Tvrdnje Stejt departmenta o navodnim „ratnim zločinima“ u Ukrajini izlaze iz okvira zdravog razuma, rekao je Anatolij Antonov, ruski ambasador u Vašingtonu.
Prema njegovim rečima, pokušaji Vašingtona da za sebe prisvoje pravo da sudi ko je „ratni zločinac”, izazivaju odbacivanje.
„Zemlja na čijoj su savesti stotine hiljada izgubljenih života širom sveta, uništene države, desetine humanitarnih katastrofa, stvaranje žarišta međunarodnog terorizma, po definiciji ne može biti takva”, rekao je ambasador.
On je uveren kako je svrha ovakvih optužbi Vašingtona pokušaj „da demonizuje našu zemlju u očima javnosti, da raspiri rusofobiju“.
02:43 24.03.2022
Rusija žali zbog svake žrtve konflikata
Rusija žali zbog svake žrtve konflikata, svaki život je neprocenjiv, rekao je predstavnik Rusije pri Savetu bezbednosti UN na zasedanju tog tela.
On se osvrnuo i na izlaganje predstavnice Velike Britanije Barbare Vudvord, koja je citirala Aleksandra Solženjicina, rekavši da je „vreme da se podsetimo da pripadamo prvo čovečanstvu“.
„Slušali smo kako predstavnik Velike Britanije pominje kako smo svi ljudska rasa. Ja se slažem s tim. Međutim, na žalost, mnoge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, nisu to spominjali u drugim epizodama“, rekao je Nebenzja i naglasio da Rusija žali zbog svake žrtve konflikata i da je svaki život neprocenjiv.
„Mogao bih, ali neću danas podsećati šta su govorili predstavnici država, uključujući i one koji sede za ovim stolom, povodom masovnih pogibija drugih civila, uključujući decu“, rekao je Nebenzja.
01:18 24.03.2022
Britanski instruktori obučavali ukrajinske vojnike koji su se borili u Donbasu
Britanski instruktori obučavali su ukrajinske vojnike koji su se borili u Donbasu korišćenju oružja i navigaciji, vidi se iz dokumenta koji je u posedu RIA Novosti.
Dopisnik RIA Novosti otkrio je u oslobođenom gradu Volonovaha u Donjeckoj oblasti tajnu prostoriju sa dokumentima, među kojima je i sertifikat o tome da je ukrajinski vojnik Boris Kazarjan završio kurs obuke za mlađe vodnike u kom su učestvovali britanski instruktori.
Obuku je sprovodio Kraljevski tenkovski puk, najstarija takva jedinica na svetu.
Na sertifikatu se navodu da se obuka sastojala iz četiri modula: „korišćenje oružja“, „navigacija“, „medicinski trening“ i „rad u parovima“.
00:07 24.03.2022
Nezamislive i nedostojne optužbe protiv Rusije da će upotrebiti hemijsko oružje
Optužbe protiv Rusije o navodnim planovima za upotrebu hemijskog i biološkog oružja u Ukrajini, koje dolaze od niza zapadnih zemalja u Savetu bezbednosti UN, nezamislive su, Rusiji nisu potrebne takve metode, rekao je na zasedanju SB UN Vasilij Nebenzja, predtavnik Rusije u toj organizaciji.
„Optuživati Rusiju za tako nešto je jednostavno nedostojno, tim pre što smo mi to oruže odavno uništili“, rekao je on.
23:56 23.03.2022
Velika Britanija će dostaviti Ukrajini 6.000 raketa, među kojima su protivtenkovski i visokoeksplozivni projektili, kao i 25 miliona funti za vojne potrebe, saopštila je pres služba britanskog premijera Borisa Džonsona.
23:47 23.03.2022
Bajdenova administracija ponovo upozorila Peking
Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena upozorila je ponovo Peking da ne iskorišćava poslovne prilike koje proizlaze iz sankcija Rusiji, kao i da ne pomaže Moskvi da izbegne kontrolu izvoza i da ne obavlja zabranjene finansijske transakcije.
Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da će zemlje G7 uskoro objaviti jedinstven odgovor kako bi osigurale da Rusija ne može da izbegne sankcije Zapada uz pomoć Kine ili bilo koje druge zemlje.
„To nije konkretno o Kini, ali će se primenjivati na svaku značajnu ekonomiju i odluke bilo koje od tih ekonomija koje pokušaju da donesu“, poručio je Salivan.
On je rekao da je američka vlada prenela ovu poruku Kini i da „očekujemo sličnu komunikaciju Evropske unije i pojedinih evropskih zemalja“.
22:26 23.03.2022
Savet bezbednosti UN nije usvojio nacrt ruske rezolucije o Ukrajini u kojoj se poziva na prekid vatre u cilju evakuacije civila. Za rezoluciji nije glasalo devet od 15 članica koliko je neophodno da bi bila usvojena.
Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, ostale članice su se uzdržale.
21:36 23.03.2022
Sjedinjene Američke Države planiraju da ove nedelje počnu sa isporukama Ukrajini u okviru najvećeg paketa vojne pomoći vrednog 800 miliona dolara, izjavio je visoki zvaničnik Pentagona.
Isporuke izdvojene vojne pomoći Ukrajini zahtevaće, prema njegovim rečima, mnogo transportnih letova „tokom mnogo dana“. Avioni sleću u zemlje susedne Ukrajini, odakle se oružje i municija dopremaju kamionima u zemlju.
SAD trenutno završavaju isporuku vojne pomoći iz prethodnog paketa od 350 miliona dolara, dodao je zvaničnik.
21:24 23.03.2022
Francuski proizvođač automobila „Reno“ odlučio je da obustavi rad u svojoj fabrici u Moskvi, saopšteno je na sajtu kompanije.
Kompanija je navela da razmatra i sve mogućnosti u vezi sa svojim udelom u ruskoj kompaniji „AvtoVAZ“.
Agencija „Blumberg“ je prethodno prenela da je na „Reno“ vršen pritisak da obustavi poslovanje u Rusiji.
20:49 23.03.2022
Nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je danas i sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim, saopštila je pres-služba nemačke vlade.

„Šolc je danas ponovo obavio telefonski razgovor sa ruskim predsednikom i upoznat je sa trenutnim naporima Rusije i Ukrajine da pronađu diplomatsko rešenje. Kancelar je pozvao Putina na prekid vatre u najkraćem roku i bolje dopremanje humanitarne pomoći“, navodi se u saopštenju pres-službe.

Kako se dodaje, Zelenski je tokom razgovora sa Šolcom izvestio kancelara o svojoj proceni „trenutne situacije i procesu pregovora“. Strane su se dogovorile da ostanu u kontaktu, navodi pres-služba.
20:16 23.03.2022
Ruski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Novi presek stanja: Ruske snage uništile devet ukrajinskih dronova, borbe na prilazima Novomihajlovki
20:15 23.03.2022
19:32 23.03.2022
Gradonačelnik Marijupolja Vadim Bojčenko napustio je grad, objavio je portal "Strana.ua". Kako se navodi, on je to uradio jer je u gradu došlo do "prekida komunikacija".
On se nalazi van grada i održava kontakt sa vlastima i vojnim snagama, navodi se u članku.
19:11 23.03.2022
Sjedinjene Države će sutra predstaviti novi paket sankcija protiv Rusije koji će pogoditi privatna lica, ali i određene strukture, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala