- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Turska o slanju sistema S-400 Ukrajini: To je nerealno

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Ideja da Turska preda Ukrajini sisteme S-400 je nerealna, ali pruža mogućnost da se razmotre problemi između Turske i Zapada, izjavio je šef odeljenja za komunikacije u administraciji predsednika Turske Fahretin Altun.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Ideja o isporuci sistema S-400 Ukrajini nije realna, ali pruža mogućnost da se razgovara o problemima koje je poslednjih godina Turska imala sa Zapadom“, naveo je Alnur u članku za „Vol strit džurnal“.

On je podsetio, da se Turska, pre nego što je od Rusije kupila sisteme S-400, nekoliko puta obraćala Sjedinjenim Američkim Državama.

„S obzirom da pretnje, sa kojima se suočila Turska, nisu magično nestale nakon što su nas SAD odbile i Turska je morala da traži alternativne sisteme. Bivši predsednik SAD Donald Tramp je takođe to priznao dok je bio na vlasti. Zato je u tom trenutku mogućnost Turske da kupi ‘Patriot’ nije bila moguća. Pored toga, Turska još uvek nije zaboravila kako su naši saveznici izvlačili iz naše zemlje baterije ‘Patriot’ u periodu kada je bila velika napetost u tursko-ruskim odnosima“, navodi Altun u svom članku.

Ranije su mediji saopštili da SAD predlažu Turskoj da isporuče PVO sisteme S-400 ukrajinskoj vojsci, koje je kupila od Rusije. Američke vlasti sada po celom svetu traže protivavionske raketne komplekse ruske ili sovjetske proizvodnje, koje bi Ukrajina mogla da iskoristi u borbi protiv ruske avijacije i raketa.
Kupovina S-400 je postala jedan od glavnih kamena spoticanja u odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Turske, koja neće da odustane od protivavionskog raketnog sistema, bez obzira na politički pritisak, kazne i isključenje Ankare iz programa za proizvodnju lovaca pete generacije F-35.
Turski vojnici sa zastavama na paradi 30. avgusta 2013. godine u Ankari tokom proslave 91. godišnjice Dana pobede - Sputnik Srbija, 1920, 15.03.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Turska ne želi američke „Patriot“ sisteme i F-35
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala