- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Zapad se uplašio blokiravši glasanje o južnoafričkom nacrtu rezolucije o Ukrajini

© REUTERS / BRENDAN MCDERMIDStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja govori na Generalnoj skupštini UN
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja govori na Generalnoj skupštini UN - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Zapadne zemlje su se uplašile blokirajući glasanje u Generalnoj skupštini UN o južnoafričkom nacrtu rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, govoreći na sastanku Generalne skupštine.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Žalimo što su zbog nedostojne platforme UN, buke koju su zapadne zemlje digle kako bi sprečile glasanje o nacrtu rezolucije koji su podnele naše kolege iz Južne Afrike… bili su preveliki strahovi zapadnih kolega da se suoče sa situacijom u kojoj bi samoprisvojeni monopol na predlaganje nacrta odluka Generalne skupštine o situaciji u Ukrajini, pri čemu isključivo u antiruskom duhu, bio podriven. Postupivši tako, inicijatori ove buke sami su se razotkrili“, primetio je Nebenzja
On je zahvalio kolegama iz Južne Afrike na inicijativi i odlučnosti, kao i onim zemljama koje su bile spremne da podrže njihov projekat.
Nacrt autorstva zapadnih zemalja o Ukrajini, koji je u četvrtak usvojen na Generalnoj skupštini, Nebenzja je nazvao pseudohumanitarnom rezolucijom.
„Mislim da ne vredi ulaziti u razloge zbog kojih je Rusija glasala protiv nacrta pseudohumanitarne rezolucije koji su podnele zapadne zemlje i Ukrajina. Zašto pseudo – jer je ona autorima bila potrebna isključivo da bi još jednom osudili Rusiju i okačili nam razne etikete, da bi prozivali one koji su spremni da se potpišu ispod jednostranog tumačenja situacije“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, Generalna skupština UN je usvajanjem zapadnog nacrta rezolucije o humanitarnoj situaciji u Ukrajini prešla svoja ovlašćenja.
„Pod neviđenim pritiskom zapadnih zemalja, Generalna skupština ponovo je izašla van svojih ovlašćenja, pokušavajući da izda uputstva o pitanjima održavanja međunarodnog mira i bezbednosti“, rekao je on.
Prema Povelji UN, Generalna skupština nema ovlašćenja da daje preporuke o održavanju međunarodnog mira i stabilnosti, dok usvojena zapadna rezolucija poziva na hitan prekid borbenih dejstava.
Niz zapadnih zemalja, među kojima su SAD, Ukrajina, Velika Britanija, Gruzija, Nemačka, Litvanija i Letonija, pripremile su humanitarnu rezoluciju o Ukrajini koja istovremeno sadrži političke formulacije. Autori tvrde da humanitarne posledice ruske ofanzive u Ukrajini, koje nisu viđene decenijama, zahtevaju od Moskve hitan prekid borbenih dejstava.
Osim političkih tačaka, u tekstu rezolucije su i čisto humanitarne teze: zahtevi da se zaštite civili i civilna infrastruktura, novinari i medicinsko osoblje. Postoji zahtev da se osigura bezbedan prolaz za civile, uključujući strance i obezbedi humanitarni pristup.
Za razliku od odluka Saveta bezbednosti UN, rezolucije Generalne skupštine UN ne mogu propisati mere prinude protiv država.
Članovi Saveta bezbednosti UN na zasedanju u sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Savet bezbednosti UN nije usvojio humanitarnu rezoluciju Rusije o Ukrajini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala