- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Htela – ne htela, Evropa će morati da plaća gas u rubljama

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaDemonstracija lažnih i pravih novčanica
Demonstracija lažnih i pravih novčanica  - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Evropa će morati da plaća gas u rubljama, a to bi moglo da dovede do jačanja nacionalne valute i ruske ekonomije u celosti. S druge strane, ako bi Evropljani odbili plaćanje ruskog gasa u rubljama to bi moglo da izazove unutrašnje ekonomske i socijalne probleme u zemljama EU, ocenjuju ruski eksperti.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

Zemlje koje nisu podržale zapadne sankcije, konkretno - Kina, Belorusija, Turska, Srbija i druge, i dalje će dobijati ruski gas u valuti navedenoj u ugovorima, dok su ovom merom pogođene "neprijateljske države" – članice EU, SAD, Kanada i Velika Britanija. Ruski predsednik Vladimir Putin je Centralnoj banci i Vladi Rusije dao rok od nedelju dana da uvedu odgovarajući sistem plaćanja i obrazložio je da je ova mera reakcija na zamrzavanje ruske imovine na Zapadu.
Ruski ekspert za energetiku Igor Juškov ističe da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu s količinama i cenama predviđenim u ranije sklopljenim ugovorima, dok će se u ugovorima promeniti samo jedna klauzula koja se odnosi na valutu plaćanja. To znači da Rusija više ne prihvata plaćanja u evrima ili dolarima.
„Sa tehničke tačke gledišta, ovo neće imati značajne posledice po kompanije i te mere nije teško sprovesti. Nema posebnih rizika za kompanije. Formula za obračunavanje cena gasa ostaće ista, tako da se neće menjati ni ranije dogovorena cena, ni količine. Drugim rečima, u dolarima će gas i dalje koštati isto kao i sada… Međutim, kompanije koje kupuju ruski gas sada će morati prvo da dođu na rusku berzu i tamo zamene svoje dolare ili evre za rublje, a zatim da te rublje prebace ‘Gaspromu’. S tim u vezi, kompanijama neće biti ništa problematično, ali evropski političari će se tome protiviti, zato što oni ovaj korak Rusije doživljavaju kao ultimatum, kao diktat i to im je teško da prihvate“, kaže Juškov.
Putin je odlučio da promeni pravila igre na energetskom tržištu kao odgovor na jačanje zapadnih sankcija prema Rusiji, a sama najava te mere ojačala je rublju, koja je od početka ruske vojne operacije u Ukrajini značajno pala.

Ruski gas nema alternativu

Dok evropski zvaničnici ovaj potez Moskve vide kao kršenje postojećih sporazuma, ruski eksperti ocenjuju da je u jeku sankcija ovo za Rusiju strateški ispravna odluka, koja će blagotvorno uticati na rusku ekonomiju. Putinova mera ne samo da podržava nacionalnu valutu – rublju, nego jača i ulogu ruske Centralne banke u svetu. To će, između ostalog, dovesti do veće tražnje za ruskom valutom, a samim tim će rusko tržište postati privlačnije za strane investitore.
Pred Evropom su sada dva izbora – ili će sesti za pregovarački sto sa „Gaspromom“ i promeniti uslove ugovora koji se tiču valute ili će odbiti plaćanje gasa u rubljama.
Moguće je da su nova Putinova pravila igre povezana i sa željom da se Evropljani nateraju da odmrznu zlatne i devizne rezerve Centralne banke Rusije, smatra ekspert.
„Možda su ove akcije usmerene i na podsticanje Evrope da ukine sankcije ruskoj Centralnoj banci, jer je za Putina ovo principijalno pitanje. Stalno govori da su sankcije protiv Centralne banke za nas neprihvatljive, a u ovoj situaciji evropskim kompanijama će biti potrebna ogromna količina rubalja za kupovinu ruskog gasa. Toliko rubalja je najpovoljnije kupiti od Centralne banke, a ne samo na berzi. Međutim, Centralna banka je pod sankcijama i stoga Rusija kao da signalizira da treba ukinuti sankcije našoj banci, a onda ćemo vam prodati rublje u dovoljnim količinama. Mislim da se o tome radi“, smatra Juškov.
Ekspert predviđa da će većina stranih zemalja pristati na prelazak na rublju kako bi izbegli zastoj privrede i čak ekonomsko samoubistvo.
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
EKONOMIJA
Bajatović: Gasnu jednačinu nemoguće rešiti bez ruskog gasa, čekamo predlog „Gasproma“
Svakako postoji i rizik da će neke zemlje odustati od ruskog gasa. Na to bi mogla da se odluči Poljska, kojoj ugovor ističe krajem decembra ove godine i koja je oduvek politizovala isporuke gasa samo zato što je on ruski, a ne zbog toga što im ekonomski uslovi ne odgovaraju.
„Na takav korak bi mogle da se odluče i druge kompanije, kojima se sada završava ugovor. Na primer, Bugarska. Pitanje je koliko su oni realno spremni da to urade, zato što će se tada suočiti sa deficitom gasa, a gde će nabaviti dodatne količine nije baš jasno. Azerbejdžan ne može da isporučuje više. Zalihe u terminalima će biti rezervisane za druge zemlje i za sopstvene unutrašnje potrebe. Prema tome, od komšija nećete dobiti ništa. Nastupiće nestašica gasa u Evropi i svetu, a cene preostalog gasa će vrtoglavo rasti“, predviđa Juškov.
Skok cena gasa, ocenjuje ekspert, biće udar na sve potrošače u Evropi. To će dovesti do poskupljenja svih proizvoda, rasta inflacije, poskupljenja grejanja i struje.
Najčudniji scenario je sledeće zime, jer bez ruskog gasa neće biti moguće napuniti podzemna skladišta gasa i potom koristiti taj gas za grejanje. Evropljani i dalje neće moći da zamene ruski gas ugljem, jer je Rusija najveći snabdevač uglja…

Šta će biti sa Srbijom?

Rusija snabdeva Evropu sa preko 40 odsto gasa, a takođe i više od 70 odsto uglja je iz Rusije.
Ruski gas definitivno nema alternativu. Norveška je na granici svih proizvodnih mogućnosti, a Alžir i Azerbejdžan ne povećavaju obim isporuka, kaže Juškov. On predviđa da će doći do smanjenja obima proizvodnje gasa.
Juškov napominje da sada treba sačekati odgovor Evrope i istovremeno napominje da Srbija nema razloga za brigu zbog prelaska na rublju, jer se to ne odnosi na našu zemlju.
„Čuli smo da je rukovodstvo Srbije izrazilo zabrinutost i da su govorili o tome da će to stvoriti probleme Srbiji. Ali ako ste slušali pažljivo Putina, on je govorio o tome da se prelazak na rublje odnosi na zemlje koje nisu prijateljske Rusiji, odnosno na one koje su uvele sankcije Rusiji. S tim u vezi, Srbija neće biti pogođena i za Srbiju neće biti problema. Druga stvar je ako srpsko rukovodstvo hoće da samo menja valutu obračuna i to se može učiniti i o tome razgovarati. Ali generalno, ovo ne bi trebalo da se tiče Srbije“, istakao je Juškov.
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Munjevita reakcija na Putinovu odluku: Cena gasa porasla za 20 odsto, rublja jača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala