- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajatović: Gasnu jednačinu nemoguće rešiti bez ruskog gasa, čekamo predlog „Gasproma“

© Tanjug / JAROSLAV PAP Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Srbija treba da potpiše novi dugoročni ugovor za isporuku prirodnog gasa iz Rusije a čeka objašnjenje uslova „Gasproma“ za plaćanje u rubljama, izjavio je direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović nakon najave Moskve da će neprijateljske zemlje ruski gas plaćati u rubljama.
„Rublja dosad nije bila valuta u kojoj su se vodile transkacije u Evropi i Srbiji. Mi smo pre nekog vremena prešli s dolara na evro i to izmenili aneksom ugovora s Gaspromom. Ono što je činjenica jeste da mi nismo na spisku neprijateljskih država Rusije. Treba sačekati da vidimo šta tačno Gasprom predlaže, da li bi to bilo otvaranje nekih namenskih računa u banci Rusije pa odatle plaćanje u rubljama“, rekao je Bajatović za RIA Novosti.
On je podsetio da su se i Nemačka, Mađarska, kao i Srbija i Bugarska već izjasnile da je „nemoguće rešiti gasnu jednačinu bez ruskog gasa“.
Mi sad svi čekamo mere ruske vlade, čekamo predlog „Gasproma“, dodao je Bajatović.
„Što se tiče nastavka ugovora s Rusijom, "Srbijagas" i "Gasprom", odnosno Srbija i Rusija treba da potpišu novi dugoročni ugovor za isporuku gasa u Srbiju. Videćemo kako će izgledati elementi ugovora u pogledu količina i fleksibilnosti jer jer u Srbiji izrazito neravnomerna potrošnja – zimi je četiri puta veća nego leti. Postaviće se sigurno i pitanje kako će se davati bankarse garancije, u kojim valutama i koje će ih banke izdavati, odnosno šta će biti prihvatljivo i za Gasprom, i za Srbijagas“, naveo je Bajatoivć.
Na pitanje o rokovima on je precizirao da se već sa Gaspromom razmatraju neke mogućnosti u telefonskim razgovorima, video konferencijama i elektronskom poštom.
„Zasad nema sastanaka najvišeg rukovodstva o tom pitanju a očekuje se da će se pregovori značajno ubrzati posle predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji 3. aprila a aranžman koji su dogovorili predsednici Putin i Vučić traje do 31. maja“, podsetio je Bajatović.
Dodao je da je pozicija „Gasproma“ i Rusije uvek bila da Srbiju neće ostaviti bez gasa.
„Evropa stalno pokušava da nađe neke zajedničke mere, ali kao što vidimo oko toga se teško postižu dogovori, teško se osloniti u uslovima kad nema dovoljno gasa za Evropu pošto su se preigrale evropske birokrate. Jednostavno,mi ne možemo da se oslonimo ni na to jer mi nismo članica EU. Tako da je naš izbor jasan“, zaključio je Bajatović.
Bajatović je pre nekoliko dana bio gost Sputnjika, gde je sa Ljubinkom Milinčić razgovarao o tome šta Srbiju očekuje kada je reč o uvozu nafte i gasa, koliko će Evropa moći da izdrži bez ruskog gasa i šta bi naša zemlja dobila a šta izgubila uvođenjem sankcija Rusiji:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala