- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Bajatović: Tranzit gasa kroz Bugarsku ne podleže „rubljizaciji“

© Sputnik / Radoje PantovićDušan Bajatović
Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
Pratite nas
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da neće biti „rubljizacije“ plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz njenu teritoriju.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
VAŽNO OBAVEŠTENJE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu i preko mobilne aplikacije koja radi neometano, a koju možete preuzeti sa ovog linka, a video sadržaj na platformi „Odisi“ (odysee.com), kao i na platformi „Rambl“ (rumble.com).

„Transport su (Rusi) već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji to (tranzit gasa) naplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, neke količine gasa koji pripada Gaspromeksportu uzećemo i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima“, rekao je Bajatović Tanjugu.
Dodao je da je dobro što Gasprom i Gaspromeksport nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemlja Ruske Federacije.
„Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo pre svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte“, ocenio je Bjatović.
On je istakao da je Srbijagas počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za „neprijateljske zemlje“, dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, uključujući i transport.
Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Banatskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada Gaspromeksportu, a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.
Bajatović je pre nekoliko dana bio gost Sputnjika, gde je sa Ljubinkom Milinčić razgovarao o tome šta Srbiju očekuje kada je reč o uvozu nafte i gasa, koliko će Evropa moći da izdrži bez ruskog gasa i šta bi naša zemlja dobila a šta izgubila uvođenjem sankcija Rusiji:
Gasovod - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
RUSIJA
Munjevita reakcija na Putinovu odluku: Cena gasa porasla za 20 odsto, rublja jača
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala