Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: U svetu su spremni da prećute nameru Kurtija

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su u svetu spremni da prećute nameru Aljbina Kurtija da izaziva nestabilnost i nemire u regionu, a da je na nama da ne nasednemo na te provokacije.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Kada je reč o ultimatumu iz Prištine, ističe da nije sve o glasanju 3. aprila, već da postoji dvostruka namera: da se unize Srbi, da im se oduzme pravo, a onda i da se smanji broj glasova njemu (Vučiću) i njegovoj listi.

„Ovaj drugi deo nije važan, jer neće biti razlike u glasovima, ali ovaj prvi brine jer su spremni da prećute nameru Aljbina Kurtija da izazove probleme u regionu. Najlakše je bilo da prihvatimo zahteve Srba, ali šta bismo sutradan?“, zapitao je Vučić.

Vučić je naveo da je Beograd prihvatio mnogo kompromisa tokom pregovora sa Prištinom oko izbora, pa čak i da se oficir za vezu obraća „vladi Kosova“, ali da nije prihvaćeno da se „vlada Srbije obraća vladi Kosova“, jer bi to, kako je ukazao, bilo de fakto priznanje.
Smatra da u najrazvijenijim zapadnim zemljama razumeju sada tu bezobzirnost da se ne dozvoli lepa demokratska praksa, dodajući da ćemo danas videti njihovo saopštenje.
„Mislim da to razumeju i na Zapadu. Biće teško i za Srbe na Kosovu i Metohiji. Nas hoće da uvuku u sukob govoreći da smo mi ruske sluge. Ako pogledate danas hrvatsku štampu, oni pišu: ‘Brisel je prozreo igru Beograda u BiH’. A kakvu igru, šta mi to igramo osim što ćutimo na svaku glupost koju čujemo. Šta je to Srbija uradila. Čime smo uvredili bilo koga“, rekao je Vučić gostujući na Pinku.
Predsednik dodaje da postoji jedan krug - deo podgoričkog režima, Priština, deo ljudi u Sarajevu, i Zagreb, koji udaraju na Srbiju.
„Zagreb je računao da će kao veoma uspešan narod proterivanjem Srba sa njihovog etničkog ognjišta, najvećim etničkim čišćenjem od Drugog svetskog rata, ulaskom u EU i NATO završiti posao i postati dominantna sila u regionu. Ali došlo je do toga da Srbija mnogo brže raste od Hrvatske“, rekao je on.
Vučić je dodao da je pre 10 godina naš BDP bio je 32 milijarde evra, Hrvatske 42 miliajrde, a danas je izjednačen.
Logično je, da nisu zadovoljni, ali nije logično da različitim kampanjama optužuju Srbiju, dodao je on.
Predsednik Srbije je rekao da se traži rešenje za održavanje izbora 3. aprila na Kosovu i Metohiji, ali da srpski narod i njegov opstanak na KiM ne bude ugrožen.
Na pitanje šta će biti sa izborima na KiM i da li se odluka Prištine da ne dozvoli Srbima da glasaju mogla očekivati posle zabrane održavanja referenduma 16. januara, Vučić je odgovorio da to nije moglo lako da se očekuje, jer je zapad tada saopštio da je referendum jedno, jer se radilo o Ustavu, a da će za izbore biti sasvim drugačije.
„Kvinta mi je juče rekla da su dali sve od sebe, ali da nisu uspeli da ubede Kurtija. Koji put su dali sve od sebe… Imao sam tu ironičnu primedbu, ali nemam potrebu da se dodvoravam narodu i govorim šta sam im rekao u lice, jer to neće promeniti situaciju“, rekao je Vučić i dodao:
„Borićemo se za rešenje, zajedno sa narodom na Kosovu i Metohiji“.
Podsetio je da su Srbi na Kosovu i Metohiji najavili protest za petak, što je legitimno, demokratsko pravo, ali i ukazao da će biti teško zaustaviti Srbe da izađu iz institucija Prištine u budućnosti.
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
SRBIJA
Vučić poručio Zapadu: Ako ste moralni što ne izvršite agresiju na Rusiju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
SRBIJA
Vučić: Priština je tražila samo jednu stvar - nismo pristali /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala