Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić: Priština je tražila samo jednu stvar - nismo pristali /video/

© Tanjug / RADE PRELICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Srbija ne može i neće da prizna nezavisnost Kosova, na čemu insistira Priština, bez obzira na cenu, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa Srbima sa Kosova i Metohije i stranim diplomatama u Srbiji.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Vučić se danas sastao sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji, sa ambasadorima zemalja Kvinte, sa ambasadorom Rusije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom i otpravnikom poslova kineske ambasade.
Ranije danas održana je i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.
"Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost razmatrali smo sve političke ekonomske i socijalne apspekte ukrajinske krize i probleme sa kojima se suočavamo i podelili nove zadatke sa nadom da ćemo uspeti da ublažimo posledice krize. Dogovorili smo kupovinu nove količine nafte za naše strateške rezerve, dogovorili novu količinu mleka u prahu koje upravo kreće iz jedne od zemalja EU i to hiljade tona", izjavio je Vučić na početku obraćanja..
On je dodao da se razgovaralo i o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i svim posledicama takvog čina.
"To nije pitanje samo da li će Srbi sa KiM moći da glasaju ili ne, ili ko bi dobio najveću podršku, to je pitanje bezbednosti, političkog opstanka i egzoistencije tih ljudi. Prihvatili smo bezbroj kompromisa sa Prištinom da bi ljudi na Kososvu i Metohiji glasali, ali oni su tražili samo jednu stvar - da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali na to nismo pristali", naglasio je on.
"Srbi sa KiM su me danas iznenadili nešto radikalnijim zahtevima, ali sam zamolio za strpljenje. Srbi sa KiM gotovo jednoglasno su tražili ne samo da se istupi iz svih institucija, već i da 435 policajaca ode. Ja ih razumem zbog terora kroz koji prolaze. Pitao sam ih šta ćemo dan posle. Mi ćemo da preuzmemo finansijski teret, ali bojim se da bismo mogli da uđemo u začarani ratni krug", naveo je Vučić.
Dodao je da su neki spremni i na sukob, a neki i da odu.
"Ja sam ih zamolio da ostanu da čuvaju naša vekovna ognjišta. Jednom kad se u to uđe, povratka nema. Zamolio sam ih za strpljenje, oni su bili fer i rekli da samo meni veruju. Nadam se da će Kvinta da osudi ponašanje Prištine", istakao je Vučić.
Saopštio je da su se Srbi na KiM dogovorili da organizuju proteste narednih dana protiv vlasti u Prištini i dodao da se u to ne meša i da je to njihovo demokratsko pravo.
Vučić je najavio i da će sa Srbima sa KiM ponovo da razgovara a da prethodno mora da se konsultuje sa kolegama i sa Vladom Srbije i sa svojim timom da bi se videlo šta činiti.
Rekao je i da je pokušao da građanima sa KiM objasni da pojedini u regionu igraju igrice.
"Oni žele da nas obeleže kao nekog ko je protiv zapadne civilizacije da bi nam postavili zamku i uvukli u sukob u kojem bismo mi dodatno izgubili i jednom zauvek bili proglašeni za takozvanu parija državu, da bi nam bile uvedene sankcije u najmanju ruku ili u još gorem smislu da bismo bili u fizičkom smislu onemogućeni da ikada više pomognemo našem narodu", kazao je Vučić i dodao:
"Tu vrstu zamke, tu vrstu klopke moramo da izbegnemo. Rekao sam već našim ljudima na KiM da ono što se dešavalo 2004. godine i na nekim drugim prostorima, to Srbija ne sme da dozvoli. Moramo da budemo pametni, moramo da čuvamo svoju zemlju. Vode veoma dobro koordinisanu akciju protiv Srbije i Priština i deo Podgorice, Zagreba, Sarajeva i drugih iz regiona".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala