- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Svaki treći Nemac prestaje da vozi auto, loše prognoze za nemačku privredu

CC0 / Pixabay / Auto-put
Auto-put - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2022
Pratite nas
Prognoze za nemačku privredu do kraja godinu govore da će BDP dostići do kraja godine rast od samo 2,2 do 3,1 odsto nasuprot ranijim prognozama, a anketa koju prenosi agencija DPA pokazuje da nešto više od trećine vozača ove zemlje planira da ostavi automobil kod kuće zbog enormnog skoka cena goriva na pumpama.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Analiza YoyGova otkrila je da to radi već 22,9 odsto vozača, dok ih još 12 procenata namerava da ubuduće manje vozi.
Kako prenosi nemačka agencija, novac je tu glavni faktor: 49 odsto ispitanika izjavilo je da želi da „skine nogu s gasa“ kako bi „uštedeli novac“. Za njih 16 odsto je očuvanje životne sredine razlog za takvu odluku, dok 14,9 procenata Nemaca želi da se više posveti vežbanju, prenosi portal Investitor.
Prema rezultatima istraživanja, tri četvrtine ispitanika kaže da u izvesnoj meri zavise od svog automobila, delimično zbog nedostatka opcija u javnom transportu. Oko polovine vozača koristi auto najmanje pet puta nedeljno.
Situacija u Ukrajini donela je skok cena goriva do neslućenih nivoa u Nemačkoj, podseća agencija, jer benzin trenutno košta prosečno 2,09 evra za litar a dizel gorivo je 2,16 evra, prema podacima automobilskog udruženja ADAC.
Vozači sa manje skrupula mogli bi se čak okrenuti drugačijoj taktici kako bi smanjili izdatke za gorivo: krađi.
„Može se pretpostaviti da će krađe postati učestalije“, kazao je portparol Federalne asocijacije BGL. „Međutim, ne obaveštavaju nas o svakom slučaju jer se i retko prijavljuju takve krađe“, kazao je on.

Loše prognoze za nemačku privredu

Institut za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena smanjio je prognozu rasta Nemačke i sada predviđa da će bruto domaći proizvod zemlje dostići ove godine najviše 2,2 do 3,1 odsto, izjavio je Timo Volmerhojzer, šef odeljenja za prognoze u IFO-u.
Institut je u decembru predviđao ekonomski rast Nemačke od 3,7 odsto za ovu godinu.
Nasuprot usporavanju privrede, inflacija će verovatno rasti brže nego što se ranije očekivalo i dostići će između 5,1 i 6,1 posto, umesto 3,3 procenta koliko je predviđano u decembru, navodi se u saopštenju Instituta dostavljenom Tanjugu.
Volmerhojzer je rekao da situacija u Ukrajini usporava ekonomiju kroz kombinovano dejstvo znatno viših cena robe, sankcija, sve tešnja uska grla u snabdevanju sirovinama i poluproizvodima i podizanjem stepena ekonomske neizvesnosti. Sve u svemu, rast potrošačkih cena će samo u prvom tromesečju srezati kupovnu moć Nemaca za oko 6,0 milijardi evra.
„Istovremeno, pune knjige narudžbina proizvodnih kompanija i normalizacija situacije s pandemijom korone trebalo bi da podstakne ekonomski rast u narednoj godini koji se procenjuje u rasponu od 3,3 i 3,9 procenata, dok se očekuje da će inflacija pasti na oko 2,0 odsto“, dodao je Volmerhojzer.
Zastave SAD i Nemačke - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2022
EKONOMIJA
„Sporazum veka“: Nemačka grca i smrzava se danas, al zato Amerika „pomaže“ za šest meseci
Plastični tanjirić EU - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
DRUŠTVO
Meso je samo početak: Zapad čeka šok - gnev prema Rusima može da se okrene ka domaćim elitama
Radnik pored turbo-motora u fabrici Simens u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 17.03.2022
EKONOMIJA
Kriza uzela danak u Nemačkoj: Desetine hiljada ljudi ostalo bez posla zbog nestašica materijala
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala