- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Nemam reči za ovakvu glupost!“ – suspendovan velemajstor sa Krima, legenda oštro reagovala

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaSergej Karjakin
Sergej Karjakin - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Sergej Karjakin, nekada najmlađi šahovski majstor, suspendovan je na šest meseci pošto je podržao rusku vojnu akciju u Ukrajini, a legendarni Anatolij Karpov je najavio žalbu i nazvao takvu odluku glupošću.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Karjakin, rođen u prestonici Krima Simferopolju, izrazio je podršku ruskoj akciji i odmah je dobio suspenziju Svetske šahovske federacije.
„Sergej Karjakin je kriv zbog kršenja pravilnika i suspendovan je na šest meseci. Njegov stav o konfliktu u Ukrajini je izazvao značajne reakcije, uglavnom negativne“, stoji u delu odluke Svetske šahovske federacije.
Karjakin se zatim oglasio saopštenjem i naveo da ne žali zbog toga što je suspendovan.
„Ja sam na prvom mestu patriota, a onda sportista. Uradio bih sve isto i ne žalim ni zbog čega. Odluka je sramna, svi sportski principi su prekršeni, a ja sam se prethodno našao na korak od svetske titule. Svetska šahovska federacija nije mene unizila, već sebe“, naveo je Karjakin.
Kako je istakao, on je žrtva Arkadija Dvorkoviča, predsednika Svetske šahovske federacije.
„On želi da pokaže da je evropski zvaničnik, on želi da zadrži fotelju i žrtvovao me je zbog svojih političkih ambicija. Nemam želju da ga zovem jer razumem o čemu se radi“, dodao je Karjakin.
Žalbu, kako je naveo, nema nameru da podnese, ali će o tome razgovarati sa advokatima.
„Ne verujem u evropske sudije, u aktuelnim okolnostima svi su protiv Rusije. Razgovaraću sa advokatima, naravno, ali je jasno da je ovo sramotna stranica istorije šaha, ne sećam se da je išta slično urađeno našem divnom sportu u prethodnih 150 godina“.
Anatolij Karpov, legendarni šahista i bivši svetski šampion, rekao je da Svetska šahovska federacija nije imala nikakav pravni osnov da suspenduje Karjakina.
„Mi ćemo se žaliti na ovu odluku. Kompletna besmislica! Neverovatno je koliko se političari mešaju u sve. Ko je uveo to pravilo koje je navodno prekršio Karjakin? Kakvu to moć ima Etička komisija? Vi možete da budete diskvalifikovani ako koristite računar tokom partije, to je prevara, ali šta je posao Etičke komisije? Oni gledaju ako nekoga udarite tokom meča? Odluka nema pravnu snagu, jednostavno nemam reči za ovakvu glupost!“, istakao je Karpov.
Podsetimo, Karjakin je velemajstor šaha postao sa 12 godina i bio je rekorder, a od 2009. godine i pripajanja Krima Rusiji takmiči se pod ruskom zastavom.
Magnus Karlsen - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
SPORT
Čudo – tinejdžer osvojio Svetsko prvenstvo u šahu; Karlsen: „Pravila su idiotska!“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala