- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čudo – tinejdžer osvojio Svetsko prvenstvo u šahu; Karlsen: „Pravila su idiotska!“

© REUTERS / RITZAU SCANPIXMagnus Karlsen
Magnus Karlsen - Sputnik Srbija, 1920, 28.12.2021
Pratite nas
Nonrveški šahista Magnus Karlsen izgubio je titulu svetskog prvaka u brzopoteznom šahu završivši na trećem mestu, iako je imao isto bodova kao prvi i drugi, nakon čega je pravila na prvenstvu nazvao idiotskim. Titula je pripala 17-godišnjem Uzbekistancu Nodirbeku Abdusatorovu, najmlađem šampionu u istoriji.
Karlsen je takmičenje u Varšavi završio sa 9,5 poena, isto koliko su imali Nodirbek Abdusatorov, Jan Nepomnjašti i Fabijano Karuana.
Međutim, zbog sistema bodovanja na turniru, Norvežanin je završio na trećem mestu i zbog toga nije dobio priliku da odbrani titulu šampiona sveta.
Nerešen rezultat između prva četiri na tabeli rešen je tako što je sistem prednost dao igračima na osnovu težine protivnika sa kojima su se suočili.
„Veoma sam razočaran što neću imati šansu da igram taj-brejk. Mislim da bi igrači trebalo da kažu nešto o ovom jako lošem sistemu. Za mene je svaki taj-brejk sistem dobar ukoliko ne staje na put poštenju. Ako neko ima pravo na ponavljanje, onda bi svi sa istim skorom trebalo da imaju to pravo“, rekao je Karlsen.
Verovatno najbolji šahista današnjice je u poslednjem, 13. meču igrao protiv Amerikanca Hikarua Nakamure.
U jednom trenutku završnice Nakamura je napravio veliku grešku, ali Karlsen nije uspeo da kapitalizuje, pa je završeno remijem – zbog čega je Norvežanin ostao bez prvog mesta.
I u drugom meču finalnog dana, kada je igrao protiv Rusa Jana Nepomnjaštija, nije iskoristio veliku priliku da završi meč.
Ipak, najveće iznenađenje dana priredio je 17-godišnji Uzbekistanac Nodirbek Abdusatorov u prvom meču finalnog dana, pošto je jedini na celom turniru pobedio Karlsena i napravio jedno od većih iznenađenja godine.
„Nisam imao pojma šta se dešava. Mislio sam da mi je remi dovoljan, pa sam igrao na sigurno. To pravilo je idiotsko. Ili bi svi trebalo da igraju taj-brejk, ili niko ne bi“, dodao je Karlsen.
Finalni meč igrali su Nepomnjašti i Abdusatorov, a titula je u tom taj-brejku pripala 17-godišnjem Uzbekistancu Abdusatorovu, koji je postao najmlađi šampion brzopoteznog ikada.
Podsetimo, Karlsen je branio titulu Svetskog prvenstva u brzopoteznom šahu iz 2019. godine, treću u svojoj karijeri, nakon što 2020. zbog pandemije virusa korona takmičenje nije održano.
Titulu kod žena osvojila je Ruskinja Aleksandra Kostenjuk.
Igra stara 1.500 godina doživela je novu mladost i preuzela internet
Dani kad su oči celog sveta bile uprte u Beograd /video/
Rus poražen posle najduže partije šaha koju je svet ikada video
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala