- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Prva država u svetu u kojoj vlada haos zbog goriva: Kilometarske kolone, ima mrtvih, izašla vojska

© AP Photo / Eranga JayawardenaProtest u Kolombu zbog teške ekonomske situacije
Protest u Kolombu zbog teške ekonomske situacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Šri Lanka je naredila danas vojnom vrhu da rasporedi vojnike na benzinskim pumpama širom zemlje da bi pomogli u vezi sa distribucijom goriva, jer su zbog naglog rasta cena ključnih sirovina i prateće nestašice desetine hiljada ljudi napravile kilometarske kolone i satima čekaju u redu da natoče gorivo.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Ova ostrvska država u Indijskom okeanu bori se sa deviznom krizom koja je dovela do devalvacije nacionalne valute ugrozivši njenu sposobnost plaćanja osnovnih uvoznih proizvoda kao što su hrana, lekovi i gorivo, zbog čega se vlada u Kolombu obratila Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), prenosi Rojters.
Odluka da se vojska rasporedi blizu benzinskih pumpi i punktova za snabdevanje kerozinom doneta je nakon što su tri starije osobe preminule čekajući u dugim redovima na benzinskim stanicama, rekli su zvaničnici.
„Najmanje po dva pripadnika vojske biće raspoređena na svakoj pumpi za gorivo“, rekao je portparol vojske Nilanta Premaratne za Rojters, dodajući da će vojnici pomoći oko organizacije distribucije goriva, ali neće biti uključeni u kontrolu mase.
Taj potez je odgovor na pritužbe vezane za gomilanje zaliha i neefikasnu distribuciju, rekao je portparol vlade Rameš Patirana.
„Vojska će biti raspoređena da pomogne javnosti, a ne da ugrozi njihova ljudska prava“, dodao je on.
Napetost zbog nestašice goriva dovela je do sporadičnog nasilja među ljudima koji se guraju da kupe gorivo i druge osnovne potrepštine.
Policija je saopštila da je jedan muškarac izboden na smrt u ponedeljak tokom svađe sa vozačem trotočkaša, a prošle nedelje su tri starija muškarca umrla dok su čekali u redu da kupe gorivo na velikoj vrućini, preneo je Tanjug.

Otkazuju đačke ispite zbog nestašice papira

Koliko je teška finansijska situacija u državi pokazuje i činjenica da škole otkazuju ispite jer država ne može da uvozi papir.
Milioni đaka ne mogu da polažu ispite, jer u zemlji nema dovoljno papira u štamparijama. Obrazovne vlasti zapadne provincije, u kojoj se nalazi i glavni grad Kolombo, otkazale su do daljeg ispite planirane za ponedeljak.
„Direktori škola ne mogu da sprovode ispite pošto štamparije nisu u stanju da obezbede devize za uvoz papira i mastila“, saopštilo je Ministarstvo obrazovanja zapadne provincije, preneo je Tanjug.
Prema zvaničnim podacima, time dve trećine od 4,5 miliona đaka u zemlji ne može da izađe na ispite.
Šri Lanka trenutno nema dovoljno deviza - oko šest milijardi dolara iznosi državni dug u ovoj godini, a rezerve su krajem februara na samo 2,3 milijarde dolara.
Dušan Bajatović - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
Podkast
Ekskluzivno – Ljubinka Milinčić i Dušan Bajatović: Sprema li se energetska apokalipsa
Plaćanje na pumpama NIS-a i Gasproma preko aplikacije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
EKONOMIJA
Srbija u neobičnoj poziciji zbog sankcija EU na uvoz nafte iz Rusije - kada će sve biti jasnije
Sipanje dizel goriva u kanister - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2022
SVET
Rijad: Nećemo snositi odgovornost za manjak nafte na tržištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala