- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Poljska: Osnivački akt Rusija - NATO više ne postoji, Alijansa mora da zaštiti svet od Rusije

© AP Photo / Vadim GhirdaVojnik sa zastavom NATO-a
Vojnik sa zastavom NATO-a - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Osnivački akt Rusija - NATO o uzajamnim odnosima, saradnji i bezbednosti prestao je da postoji i više ni za koga nije obavezujući, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda novinarima u Bukureštu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Treba glasno reći da je akt Rusija-NATO prestao da postoji. Ovaj akt jednostavno više nikoga ni na šta ne obavezuje“, rekao je Duda.

Poljski predsednik kaže da je „Rusija pokazala da apsolutno ne smatra da je ovaj akt obavezuje“. On je još dodao i da NATO takođe treba da prestane da podseća na taj akt iz 1997. godine, kao i na njegove odredbe i bilo kakve obaveze NATO-a koje iz njih proističu.

„Trenutno ne postoje nikakve obaveze. Ono što je sada obavezno jeste da NATO zaštiti slobodni svet od Rusije koja nije ništa drugo do obični agresor, koji u ovom momentu dopušta vojne zločine u Ukrajini“, zaključio je Duda.

U skladu sa Osnivačkim aktom Rusija-NATO od 1997. godine, Alijansa se obavezala da neće stalno raspoređivati značajne borbene snage na teritoriji novih zemalja koje regrutuje.
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je sredinom marta izjavio da Osnivački akt Rusija-NATO neće omesti jačanje Alijanse na istoku usled promene situacije. Nakon toga je ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok izjavila da će zemlje Severnoatlantskog saveza nastaviti da se pridržavaju Osnivačkog akta Rusija-NATO.

Situacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Kremlj odgovorio Bajdenu: Za razliku od SAD, Rusija se ne bavi razbojništvom
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
RUSIJA
Moskva: Zapad gaji iluziju da se Rusija može baciti na kolena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala