- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

KGB Belorusije: Likvidirano ukrajinsko predstavništvo spoljne obaveštajne službe

© Sputnik / Ivan Rudnev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije
Zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Komitet državne bezbednosti Belorusije likvidirao je predstavništvo spoljne obaveštajne službe Ukrajine koja je poslednjih nekoliko godina radila u zemlji pod diplomatskim pokrićem, izjavio je zamenik šefa istražnog odeljenja KGB Konstantin Biček.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„U skladu sa beloruskim zakonom, postupci pojedinih ukrajinskih diplomata sadrže znake krivičnog dela iz člana 358. Krivičnog zakona Republike Belorusije ‘Špijunaža’. Međutim, u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima, ova lica uživaju imunitet od krivične jurisdikcije države domaćina. U vezi sa trenutnom situacijom, Komitet državne bezbednosti je preduzeo sveobuhvatne mere za obuzdavanje obaveštajne aktivnosti neprijatelja i likvidacije predstavništva spoljne obaveštajne službe koje je delovalo pod diplomatskim pokrićem“, rekao je Biček, prenosi agencija Belta.
Prema njegovim rečima, beloruski obaveštajci su proteklih nekoliko godina beležili aktivne obaveštajne aktivnosti „sa položaja ukrajinske ambasade u Republici Belorusiji, kao i konzulata ove države u gradu Brestu“.
„Od ukupnog broja zaposlenih u diplomatskom predstavništvu Ukrajine od nešto više od dvadeset ljudi, najmanje polovina njih bili su agenti Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine i Spoljne obaveštajne službe Ukrajine“, naglasio je on.
Biček je precizirao da „u ambasadi radi 19 diplomata, od kojih su 8 redovni zaposleni u nacionalnim obaveštajnim službama. To su savetnik Jurij Pasik, prvi sekretar Sergej Vinik, prvi sekretar Vitalij Onofrijčuk, prvi sekretar Roman Stepanov, konzul, prvi sekretar Ilja Zvenigorodski, vojni ataše Aleksandar Boljuta, pomoćnik vojnog atašea Sergej Kacuba, portparol Državne granične službe Ukrajine pri ambasadi Dmitrij Šmeljev“.
Prema njegovim rečima, radnici ambasade „sprovodili su tajne obaveštajne poslove, pokušavajući da formiraju široku mrežu doušnika iz redova građana naše zemlje. Lično su prikupljali obaveštajne podatke, uključujući i u vezi sa beloruskim vojnim objektima“.
„Mere koje je preduzeo Komitet državne bezbednosti za suzbijanje nelegalnih dejstava ukrajinskih diplomata, koje su trebale da posluže kao signal ukrajinskim obaveštajnim službama, nisu zaustavile neprijateljske aktivnosti prema našoj zemlji“, primetio je Biček.
On je istakao da je „KGB preduzeo iscrpne mere za obuzdavanje obaveštajne aktivnosti neprijatelja i likvidacije rezidenture koja je delovala pod diplomatskim zaštitom“.

Kijev razmenjuje podatke sa obaveštajcima NATO-a

KGB Belorusije takođe tvrdi da zvanični Kijev blisko sarađuje sa specijalnim službama Litvanije, razmenjujući podatke sa obaveštajnim službama zemalja NATO-a.
Kako se navodi, aktivan rad na beloruskom pravcu sprovode centri za informaciono-psihološke operacije snaga za specijalne operacije Ministarstva odbrane Ukrajine koji „sprovode usmerenu informacionu politiku Kijeva, diskredituju događaje i pojave na štetu nacionalnih interesa Belorusije i vrše informacionu agresiju“.
Osnovna svrha ovih događaja je „destabilizacija političke i društvene situacije u Belorusiji i Rusiji, podrška opoziciji i funkcionerima ekstremističkih pokreta i promovisanje širenja antiruskih osećanja među stanovništvom“.
Takođe se dodaje da se snage i sredstva ukrajinskog centra za informaciono-psihološke operacije primenjuju na društvenim mrežama, javnim četovima, javnim elektronskim platformama, informacionim sajtovima i nadgledaju rad medija preko svojih predstavnika.
KGB je istakao da su resursi ukrajinskog odeljenja korišćeni u interesima Litvanije i Poljske, a na štetu nacionalne bezbednosti Belorusije u postizbornom periodu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala