- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Humanitarna katastrofa: U Avganistanu umrlo 13.700 beba u 2022. zbog neuhranjenosti i gladi

© AP Photo / Sgt. Gloria KamencikGrupa Avganistanaca na aerodromu u Prištini
Grupa Avganistanaca na aerodromu u Prištini - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Od početka 2022. godine u Avganistanu je umrlo 13.700 beba zbog neuhranjenosti i bolesti povezani sa glađu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

„Imali smo 124.800 prevremeno rođenih beba do sada od početka 2022. Uobičajeno 10 odsto prevremeno rođenih beba premine, pa su procene da je 13.700 beba umrlo“, rekao je portparol avganistanskog ministarstva zdravlja Džavid Hažer za Tolo njuz.

Siromaštvo krivac za smrt dece

Malalai Rahimi, načelnik jednog od porodilišta u Kabulu, kazao je da su siromaštvo i nedostatak zdravstvene nege krivi za porast mortaliteta novorođenčadi. Predstavnici Lekara bez granica ranije su saopštili da je „polovina pacijenata primljenih u intenzivnu negu neuhranjena“, dok 60 odsto njih ima kritičan oblik malih boginja.
„Ako je dete neuhranjeno, kao što je slučaj kod mnogih u Avganistanu trenutno, njihov imuni sistem je veoma slab i to može dovesti do ozbiljnijeg oblika malih boginja. To dodatno oslabljuje imuni sistem i čini decu veoma ranjivom. Mnogo neuhranjene dece umire od komplikacija posle malih boginja“, kazao je Fazal Hai Ziarmal, lekar u Bust bolnici u Laškar Gahu.
Po završetku vojnih sukoba u Avganistanu, neuhranjenost je gotovo sveprisutna. Koordinator UN u toj zemlji Ramiz Alakbarov rekao je da „neverovatnih 95 odsto populacije nema dovoljno hrane, a taj procenat je 100 odsto kada su u pitanju domaćinstva koja vode žene“.
Avganistan ima oko 39 miliona stanovnika, od kojih je više od 2,5 miliona izbeglo iz zemlje zbog sukoba, a Alakbarov dodaje da se radi o nezamislivom broju neuhranjenih ljudi.

Presušila strana pomoć

Avganistan je već decenijama izložen ratnim dejstvima, uključujući američku okupaciju koja je počela u oktobru 2001. Posle povlačenja SAD iz Avganistana i pobede talibana (organizacija zabranjena u Rusiji), Vašington je zamrznuo 9,5 milijardi dolara u centralnoj banci Avganistana i zajedno sa drugim državama prestao da dostavlja bilo kakvu pomoć osiromašenoj državi.
Prema podacima Svetske banke, strana pomoć, koja je iznosila 8,5 milijardi dolara, činila je čak 43 odsto avganistanskog bruto društvenog proizvoda u 2021. godini. SAD su, pored toga, davale godišnje i oko četiri milijarde dolara kako bi se popunio budžet Avganistana, najviše za vojsku, a i to je otkazano u avgustu 2021..
Popuniti tu prazninu bilo je teško: UN su obećale 1,1 milijardu dolara u donacijama, a EU još 1,15 milijardi dolara.
U februaru su SAD odmrznule sedam milijardi dolara novca avganistanske centralne banke koji su još uvek na računu američkih Federalnih rezervi, ali su uzele 3,5 milijarde dolara i dale ih porodicama žrtava napada 11. septembra. Bela kuća je saopštila da će „pokušati da olakša pristup“ drugoj polovini novca „za dobrobit avganistanskog naroda“, piše Sputnjik internešnel.
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SVET
Evropa ne shvata: Žarište u Ukrajini način da se zaboravi američki debakl /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala