- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Evropa ne shvata: Žarište u Ukrajini način da se zaboravi američki debakl /video/

© WikipediaAmeričke trupe u Avganistanu
Američke trupe u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
NATO se permanentno približavao ruskoj granici i Moskva nije imala izbora osim da interveniše. Zakuvavanje sukoba na teritoriji Evrope odnosno Ukrajine jedan je od načina i da se zaboravi američki debakl u Avganistanu. Nažalost, evropske zemlje to ne shvataju, kaže advokat Goran Petronijević.
Rusija nije želela da pokrene specijalnu vojnu akciju u Ukrajini ali više nije imala izbora, Vašington i London su doveli do izazivanja sukoba između bliskih, pravoslavnih naroda, a to smo videli i na primeru naše zemlje pre nekoliko godina.
Petronijević kaže i da je onog trenutka kada se vratio neoliberalni kapitalistički deo oličen u pobedi Bejdenovoj pobedi, bio siguran da će u svetu morati da počnu i sukobi.

Zapadu bio neophodan sukob

To je zato što oni na sukobima rastu, to je njihovo prirodno okruženje, objašnjava naš sagovornik, a u mirnodobskim uslovima padaju što smo videli na Trampovom primeru. Suverenisti zagovaraju rekoncentraciju američke moći zarad interesa sopstvene države što odgovara i ostatku sveta, a sa druge strane, globalisti pokušavaju da se vrate tamo gde su bili pre četiri godine. Naš sagovornik kaže da se boji da oni ne razumeju tu situaciju tj. da im tek sada stiže depeša u kojoj piše da ne mogu da rade to što su navikli da rade.
„Zbog toga se i dogodila ova iznuđena situacija sa ruske strane. Ne zaboravimo da su SAD i NATO imale jasnu nameru da Ukrajinu i Gruziju uvedu u Alijansu što bi značilo direktan dolazak na granice Rusije. Videli smo da SAD i NATO predstavljaju oličenje nepoštovanja i gaženja međunarodnog prava, a onda smo u poslednjih 20 sati videli da su oni više puta pomenuli međunarodno pravo nego proteklih 20 godina. Koliko god sam nesrećan zbog rata, je on nikom nije doneo sreću, toliko sam na neki način ponosan na to da je zapad konačno shvatio da postoji međunarodno pravo, ali to opet rade sa svojim refleksom duplih standarda - međunarodno pravo postoji kada je neko drugi u pitanju ali kada sam ja u pitanju ono ne postoji, onda postoji sila”, rekao je on.

SAD ne mogu više silom da dele „pravdu“

Rusija se, dodaje Petronijević, upinjala poslednjih 20 godina da Zapad prizove pameti kroz pozivanje na poštovanje međunarodnog prava i sporazuma, na demilitarizaciju i ekonomsku saradnju.
Naprotiv, od 1999. godine od lekcije koje smo mi tada preživeli pa nadalje kroz sve događaje od arapskog proleća pa do Sirije i sada Ukrajine, vidimo samo jedno tužno, teško i nepisano pravilo - sila poznaje samo silu, naglašava naš sagovornik. To je teška spoznaja i bojim se da je ovo jedan iznuđen potez, jer onog trenutka kada bi formalno Ukrajina ušla u NATO to bi bilo mnogo opasnije ne samo za Rusiju već i Evropu, a možda čak i za čitav svet.
Pozicija SAD se ovim aktom Rusije dovela u pitanje, odnosno, kako ističe Petronijević sada i oni shvataju da nisu jedina i najjača sila na svetu te da silom više neće moći da dele „pravdu” kako su navikli. Što se tiče ruske akcije, naš sagovornik kaže da je odmerena i usredsređena na vojne instalacije.
„Čini se da do sada nije bilo civilnih žrtava ali to, međutim, ne znači da će oni stajati skrštenih ruku. Onog trenutka kad je ovo počelo, počela je priprema određenih stvari koje će se prikazivati kao zločini i onda će to svetu, kao što su prikazivali Markale, Vasu Miskina, Račak, navodno hemijsko oružje u Iraku, bojne otrove u Siriji i tako dalje. To su sve poznati spinovi i svaki misleći čovek jedino što treba ovih dana da radi jeste da pažljivo čita te vesti i da ne naseda na te informacije”, rekao je on.

Uklanjanje profašističkog režima

Naš sagovornik želi da sukob što pre prestane i da se obezbedi sigurnost prvenstveno građanima Donjecke i Luganske oblasti ali ne treba zaboraviti ni da je cela istočna Ukrajina proruska. Moskva tu mora jako da pažljivo da deluje, smatra Petronijević, jer ne sme da izgubi one prijatelje koje imala i među Ukrajincima. Ovakav ukrajinski režim koji je došao 2014, otišao je u pravcu koji bi mogao da se okarakteriše u velikoj meri kao profašistički.
„Ubeđen sam da veliki broj Ukrajinaca, a da ne govorimo o ruskom stanovništvu koje se nalaze ali teritoriji Ukrajine, ovo doživljava ne kao vrstu napada i okupacije nego olakšanje da se ovakav režim što pre skloni. Tamo nikom nije bilo do rata, pa ni Zelenskom, ali su bili pritisnuti od SAD da uđu u taj sukob, koji je samo njima odgovarao. Ekonomski i civilizacijski gubi samo Evropa”, naglasio je Petronijević.
Ovo što se danas dešava, Vašington je želeo da uradi još 2014, kaže naš sagovornik ali pre osam godina Rusija nije bila ovoliko moćna ni vojno ni ekonomski i nije bila spremna da uđe u takvu vrstu sukoba.
U najnovijoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ Ljubinka Milinčić odgovora na pitanje da li Putin obnavlja rusku imperiju:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala