- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li će cena kvadrata u Srbiji skočiti za 20 odsto do kraja godine?

CC0 / Pixabay / Nekretnine
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2022
Pratite nas
Kvadrati širom Srbije poskupeli su i u februaru, a pretpostavka je da će do kraja godine poskupeti za još 20 odsto, zbog rasta cena građevinskog materijala i sve veće tražnje za stanovima.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite ina kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, asve video sadržaje na platformi „Odisi“(odysee.com).

Milić Đoković iz grupacije za nekretnine Privredne komore Srbije kaže da nam je kvalitet stanovanja ipak porastao, s obzirom na to da više nisu najtraženiji mali stanovi, već jednoiposobni i dvosobni.
Na cenu stanova najviše utiču ponuda i tražnja, a poskupljenje materijala će se na cenu kvadrata odraziti tek za šest meseci.
„Materijali jesu poskupeli, ali će se to odraziti na cenu tek za šest meseci, za stanove koji se grade. Trenutno je najveća potražnja za stanovima koji su srednje vrednosti – 100.000-120.000“, navodi Đoković.
Teško je, kaže, da će doći do pada cena nekretnina baš zbog skupljih materijala.
Na sajtovima tržišta nekretnina može se videti da su stanovi poskupeli u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Pančevu. Svuda se prodaju pre završetka zidanja.
Đoković kaže da se investiciono kupuju apartmani i mali stanovi u turističkim mestima, kako bi se izdavali, dok se za stanovanje traže porodični stanovi do 60 kvadrata.
„To znači da smo malo skočili sa kvalitetom stanovanja, za određeni stepen. Nekada su se najviše kupovale garsonjere, a sada jednoiposobni i dvosobni stanovi“, rekao je Đoković za RTS.

Infrastruktura ne prati izgradnju

Na planinama su cene kvadrata poskupele za više od 10 odsto. U trendu su Divčibare, Kosmaj, Zlatar. Infrastruktura najčešće ne prati ovaj tempo izgradnje. Naknadno se govori da nema izgrađene kanalizacije, često nestaje struja.
„Treba da obrate pažnju na to šta je buduća gradnja. Kada kupujete apartman, treba da vidite da li će preko puta biti livada ili soliter, i onda gledati u komšiju. Kada iznajmljujete stan hoćete da uvek imate vodu, struju, parking“, rekao je Đoković.
Stanovi su se do sada najviše kupovali za gotovinu, ali se sada sve više podižu i stambeni krediti.
„Svako podizanje kredita nosi određenu dozu rizika, ali i ako ste podstanari, ako ne platite – izbaciće vas, tako morate i banci da plaćate. Mi smo treći u Evropi po odgovornosti plaćanja“, naveo je Đoković.
Tržište nekretnina - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2022
EKONOMIJA
Eksplodiralo tržište nekretnina: Šest milijardi evra prometa i preko 30.000 sklopljenih ugovora
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2022
EKONOMIJA
Kvadrati najskuplji u Beogradu - na Savskom vencu, slede Čajetina, Novi Sad i Vrnjačka Banja
Seosko dvorište - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
EKONOMIJA
Stare švapske i panonske kuće prodaju se čim se oglase
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala