- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Stare švapske i panonske kuće prodaju se čim se oglase

CC0 / Pixabay / Seosko dvorište
Seosko dvorište - Sputnik Srbija, 1920, 13.03.2022
Pratite nas
Kad je Đorđe Balašević svojevremeno pevao o prodaji „one naše kućerde na lakat, pa nek je stoput dedina“, na umu je imao ljubav. Današnji prodavci ovakvih kuća širom Vojvodine vode se mnogo opipljivijim razlozima. A kako se oglase, stare švapske i banatske vile tako i planu.
Sputnjik i RT - cenzura  - Sputnik Srbija
OBAVEŠTENJE ZA ČITAOCE

Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, a sve video sadržaje na platformi „Odisi“ (odysee.com).

Nenad Đedović, agent prodaje u Solis nekretninama iz Novog Sada, kaže da je potražnja za starim vojvođanskim kućama veća od ponude.
„Uglavnom se kupuju švapske kuće s početka prošlog veka, salonskog tipa, sa plafonima visine do 4 metra, koje karakteriše solidna gradnja i zidovi debljine cigla i po, dakle više od pola metra, a cilj je adaptiranje u poslovne prostore za ordinacije, advokatske ili IT kancelarije, igraonice, apartmane... Osim toga, većina njih ima i stare vinske podrume idealne za vinarije i restorane, sa konstantnom temperaturom od petnaestak stepeni i leti i zimi“, kaže Đedović za e-kapiju.
Prema njegovim rečima, obično je reč o starim porodičnim kućama koje naslednici ne mogu ili nemaju interesa da održavaju niti da žive u njima, pa ih prodaju.

„Reč je o velikim kvadraturama, od najmanje 100 pa i do preko 500 m2, a uz to često ide i nekoliko ari zemlje. Cene se kreću od 10 do 30.000 evra ako su pedesetak kilometara udaljene od većih mesta, pa i do 100.000 evra ako su bliže gradovima“, navodi Đedović i ističe da je rastući trend ponude i tražnje ovakvih kuća primetan u celoj Vojvodini, od Zrenjanina, preko Bačke Palanke do Sombora.

Jedna takva autentična švapska kuća prodaje se u širem centru Zrenjanina, površine oko 130 m2 plus vinski podrum i druge pomoćne prostorije. Kuća koja se nudi po ceni od 98.000 evra stara je više od 120 godina i pripadala je, prema rečima Đedovića, vojvođanskim Švabama, pa je potomak čak i dolazio devedesetih godina da to potražuje, ali su takva imanja mahom bila nacionalizovana posle Drugog svetskog rata.
U Banatu se dosta nude a i traže i stare banatske kuće prepoznatljive panonske arhitekture građene od takozvanog naboja – blata i trske, „na brazdu“, okrenute užom stranom ka ulici ili pak na lakat, orijentisane dvostrano.
Karakterišu ih polulučni fasadni elementi i bogata ornamentika, dvostruki prozori, kao i obavezni konk – uvučeni otvoreni ili zastakljeni hodnik i velike ajnfort kapije, dok se stare švapske kuće prepoznaju po karakterističnim stubovima na verandi.
Baš zbog ove bogate istorije i vredne arhitekture često su, napominje naš sagovornik, pod zaštitom države kao kulturna dobra, pa kupci imaju obavezu da prilikom rekonstrukcije zaštite stare fasade i ostave ih u autentičnom obliku, piše ekapija.
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
EKONOMIJA
Tržište nekretnina u Srbiji eksplodiralo – gde se najviše kupovalo, koliko košta najskuplji kvadrat
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
EKONOMIJA
Pet pitanja koja treba da pitate agenta za nekretnine pre kupovine stana
Kuća na selu - Sputnik Srbija, 1920, 19.02.2022
EKONOMIJA
Vikendice u Srbiji će i ovoga proleća biti skupe, da li se isplati kupiti montažnu kuću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala